Børn har brug for ro i julen

Jeg var ude og handle den anden dag og lagde mærke til, at de i flere butikker er begyndt at sælge julepynt. Efter min mening er det alt for tidligt. Men det mindede mig om, at der er nogle juleforberedelser, det slet ikke er for tidligt at gå i gang med for skilte forældre: Hvordan skal samværet med børnene deles i juleferien?

Hvor skal dit barn være denne jul?

Når dine børn ser julepynten i butikkerne, kommer de også til at tænke på den forestående jul. Hvis de ikke allerede ved, hvor de skal være i julen, vil de begynde at spørge om det.

Kan du ikke svare dem, vil de begynde at spekulere over, hvor de skal være, og hvem de skal være sammen med og mange andre ting, som de forbinder med julen. Det er helt unødvendige spekulationer for et barn.

Et barn, som bor sammen med sin mor og far, vil aldrig være i tvivl om, hvor det skal være, og hvem det skal være sammen med. Men du kan hjælpe dit barn ved allerede nu at få rammerne for dine børns jul på plads. Altså: Hvor skal barnet være lille juleaften, juleaften, juledag og 2. juledag? Hvornår skal barnet være sammen med den forælder, som de ikke holder juleaften med?

Jul betyder ro og hygge – men ikke altid for skilsmissebørn

Hvis du er som de fleste, synes du, at december måned kan være temmelig hektisk på grund af diverse julearrangementer, julegaveindkøb, julefrokoster, arbejde og så videre. Overvej: Hvad nyder du allermest, når det så endelig er jul?

For mit eget vedkommende nyder jeg den ro, som spreder sig. Den danske ”hygge” indfinder sig. Der er masser af tid til at få slappet af. Man kan gå sig nogle gode ture med sine kære. Lege med børnene, se julefilm og alt mulig andet.

Det er den ro, mange skilsmissebørn ikke har, fordi de skal være flere steder i juledagene. Julen er derfor ikke altid forbundet med glæde for børn med skilte forældre.

 


Bonus til dig: Download mine 10 gode råd til, hvordan I kommer godt igennem julen som en familie. Guiden giver dig både gode råd til, hvordan du tilgodeser dine børn bedst muligt, men også hvordan du og din ekspartner kan samarbejde konstruktivt i juletiden. Hent de 10 gode råd her.

Hvad synes dit barn om dobbeltjul på den halve tid?

Jeg tror, I deler julesamværet mellem jer, som I gør, for børnenes skyld. Rigtig mange skilte forældre deler juledagene imellem sig med den begrundelse, at børnene da skal holde jul med begge sine forældre. Men har du spurgt dit barn, hvad det synes om at holde jul 2 steder i løbet af få dage?

Har du tænkt over, hvis behov I tilfredsstiller i jeres familie, når I deler jeres julesamvær, som I gør? Måske er det mest forældrene, der har svært ved tanken om, at de ikke skal være sammen med børnene i julen?

Har du tænkt over, hvor mange juleaftener dit barn skal holde i år? Hvor mange gange det skal have den samme julemad, hvor mange gange det skal danse rundt om træet, og hvor mange forskellige mennesker det skal forholde sig til og tilpasse sig efter?

Hvad nu, hvis I som forældre genovervejede julesamværet? Så dit barn også fik lov at opleve juleroen? Fik lov til at være det samme sted fra den 23. til den 27. december? Lad os forestille os, hvordan det vil være for dit barn.

Sådan kan dit barns jul også se ud …

Dit barn har tid til at nyde den magiske julestemning, som er i det hjem, hvor det skal fejre julen. Dit barn har tid til at opleve juletraditionerne. Tid til at nyde sine gaver, når det vågner op juledag. Og tid til lege med dem.

Barnet og den forælder, barnet er sammen med, har også tid til at hygge sig sammen, lege sammen, gå ture sammen og se film sammen uden at tænke på, at barnet snart skal videre. Dit barn får tid til at ”lade batterierne op”.

Er det ikke sådan, julen bør være for alle børn, hvad enten deres forældre er skilt eller ej? Er det ikke også sådan en jul, som vi helst selv gerne vil have?

Julegaver kan godt gives til nytår

Børn skal have deres julegaver – men vi kan godt være kreative. Hvis vi holder fast i, at vores børn skal have én rolig og fantastisk jul, så kunne løsningen være følgende:

Den ene forælder har børnene i julen det ene år – og nytårsaften og 1. januar det næste år. For den anden part er det så omvendt. Du kan med andre ord vælge at indføre en ny tradition for dig og dit barn.

De år, hvor I ikke er sammen i julen, vil der være nytårsgaver. Børn elsker gaver, og de er ligeglade med, om de hedder julegaver, nytårsgaver eller fødselsdagsgaver. Det vigtigste er, at gaverne er til dem, og at de har god tid til at nyde gaverne og lege med dem.

Juleroen bliver større, juleensomheden mindre

En fordeling af samværet med lang jul og kort nytår kan samtidig gøre juleensomheden mindre for den forælder, som ikke har børnene juleaften. For du får alligevel lov til at se julelysene i dit barns øjne, når det pakker gaver op. Det bliver bare en uge senere hvert andet år.

Jeg håber, at jeg har fået sat gang i dine tanker om, hvordan jeres jul kan blive i år. For de fleste børn vil en rolig jul med få skift være bedre end en jul med mange skift.

For helt små børn gør der sig nogle særlige behov gældende. De har meget svært ved at være væk fra deres bopælsforælder i mange dage. De har behov for kortere besøg. Det skal du også være opmærksom på. 

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.