Hejsa

Jeg skriver til dig for at få et råd til mine teenagebørn på 14 og 16 år.
Fakta: Vi blev skilt i sommer efter 19 års samliv. Min eksmand har nu fundet en anden kvinde med to lidt yngre børn, og de har købt hus.
Kommunikationen mellem os er sparsom og handler kun om det praktiske vedrørende børnene. Vi har en 8/6 ordning, hvor børnene bor mest hos mig. Vi bor tæt på hinanden.
Jeg er af den opfattelse at vi i en deleordning må give børnene plads, at vi som forældre er fleksible omkring hvor og hvornår børnene er hos os. min eksmand er af en helt anden opfattelse. 
Han vil gerne have det hele på skinner ( så det passer ind i hans ny liv?) så alt skal være nedfældet på skrift og planlagt. Der er ikke meget plads til spontanitet fra børnenes side. 

Hvad er dit råd til deleordning af teenageres liv?

Hvordan imødegår vi bedst vores store børn i deres liv, når de nu har to liv/hjem?

Med venlig hilsen
Caroline

 

Kære Caroline

 

Tak for dit spørgsmål om teenagere og deleordning.

Du har fat i noget af det rigtige. Teenagere har både brug for fleksibilitet fra sine forældres side, men også brug for nogle enslydende regler og rammer der gælder i begge hjem.

Fleksibiliteten skal være der i forhold til hvis der foregår noget i deres liv, som de gerne vil være en del af. Fx deltage i fester, fritidsinteresser, stævner, samvær med venner og familiearrangementer m.m. De skal have lov til at deltage i de arrangementer der betyder noget for dem. Fleksibiliteten skal også være der, hvis de pludselig får behov for at tale med den forælder som de ikke er hos den pågældende dag.

I forhold til den samværsordning som I har valgt eller skal vælge er det vigtigt at tage hensyn til jeres børns eventuelle ønsker og behov. Både børn og unge er meget opmærksomme på, at de ikke vil såre deres forældre. Ofte tager de mere hensyn til deres forældre end til dem selv. Som forældre er det derfor vigtigt at være opmærksom på dette. For jeres piger er det er jo skønt, at I bor tæt på hinanden. På den måde kan de nemmere skabe bro mellem deres to hjem. De har også nemmere ved at hente tøj, makeup og lignende som de måske har glemt på skiftedagen.

I starten af en skilsmisse er det rart at forældrene er dem, der træffer de fleste beslutninger. Ingen børn eller unge har lyst til at påtage sig det ansvar. Det der er vigtigt er at en samværsordning aldrig bør være statisk. Den skal kunne ændres i takt med at barnet eller den unges behov kræver det.

Når jeg taler om enslydende regler og rammer taler jeg om de store linjer. Hvornår skal man være hjemme, når man tager til fest? Må man drikke alkohol eller ryge? Skal man give besked om hvor man er? osv. Regler som forældrene skal være enige om. Det skal være regler som forældrene bakker enslydende op om så den unge ikke kan spille jer ud imellem jer. Bliver den unge uvenner med den ene forælder og det vil komme til at ske. Er det vigtigt at den unge bliver guidet tilbage til den forælder de er uenige med, så konflikten kan løses der. Så der skal være et minimum af forældresamarbejde imellem jer.

Forældresamarbejdet kan være svært at etablere, hvis der er sårede følelser og nye partner, men det er vigtigt at man som forælder forsøger. Et negativt forældresamarbejde vil have negative konsekvenser for barnet og den unge.

Din eksmand skal nu forsøge, at dele sol og vind lige mellem hans teenagepiger og hans nye kæreste og hendes to børn. Denne balance er en svær størrelse. Måske er det derfor han forsøger, at skabe noget struktur omkring sig. Jeg synes afgjort, at I skal forsøge at få talt sammen om problematikken. Hvis du ved, at det bliver svært eller at det vil medføre konflikter, kan det være en rigtig god ide, at få en tredjepart til, at hjælpe jer med dialogen.

For at jeg kan udtale mig mere specifik om din og dine børns situation samt rådgive dig, har jeg brug for at vide lidt mere om jer.

Fx: hvordan er I kommet frem til en 8/6 ordning, hvad synes dine børn om fars nye familie? Har børnene taget parti? Er børnene tilfredse med den nuværende ordning? Kan børnene mærke at I ikke taler sammen? m.m.

Jeg håber at mine svar vil være brugbare for dig.

Bedste hilsner

Bettina

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.
1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] at tage på badeferie og have glemt badetøjet, eller skiferie og have glemt den uldne trøje. Selv teenagebørn kan have brug for hjælp til at få husket alle tingene. Sæt jer evt. ned, og lav en tøjliste […]

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *