Frederiks mor og far er skilt. Frederiks mor og far taler ikke så godt sammen lige for tiden. Faktisk er deres forældresamarbejde så dårligt, at det ender i store skænderier og konflikter hver gang, de skal tale om Frederik.
Hvis du står i en lignende situation, så har jeg her et konkret værktøj til dig
Hvis du kan genkende ovenstående fra din hverdag, så kan det være en rigtig god ide at indkøbe en kontaktbog eller et hæfte, som dit barn kan have med sig mellem sine to hjem.
Skriv dit barns navn på kontaktbogen, eller sæt et billede af dit barn på forsiden af kontaktbogen. Det, du skriver i bogen, skal være om dit barn, hvordan dit barn har det, vigtige informationer om dit barns hverdag, ting, der skal huskes til skolen, børnehaven og så videre.
Har du helt små børn, er kontaktbogen et must. Informationer om, hvad dit barn har spist og hvor meget, hvordan og hvor meget dit barn har sovet er afgørende for dit barns trivsel i hverdagen. Informationerne gives videre til den anden forældre ved skift.
Du kan for eksempel skrive:
Frederik har spist godt i dag.
- Morgenmad: Stor portion havregrød.
- Frokost: 1 hel skive rugbrød med pålæg.
- Aftensmad: 2 kartofler, lidt gulerødder og broccoli samt en frikadelle.
Han stod op kl. 6:30 og har sovet 2 timer til middag.
Vær neutral, og undgå unødvendige konflikter
Når du skriver i bogen, skal det være i en beskrivende og orienterende form, og sproget og tonen skal være neutralt. Du skal derfor ikke skrive personlige beskeder eller bruge bogen til at komme af med dine frustrationer. Du skal skrive, så dit barn kan tåle at læse med.
I bogen orienterer I hinanden om det, der sker i jeres barns hverdag, når I er sammen med jeres barn. På den måde skaber i en bro mellem jeres barns to hjem. En bro, der er vigtig for jeres barn.
Du kan eksempelvis skrive:
Frederik har de sidste par dage om morgen klaget over, at han ikke har sovet godt.
Han har svært ved at spise morgenmad.
Vil du prøve at lægge mærke til, om han også gør det hos dig?
Byg bro mellem barnets to hjem – og husk, at det ikke er en popularitetskonkurrence
Efterhånden kan du skrive små historier eller beskrive sjove hændelser, som dit barn har oplevet sammen med dig. På den måde kan den anden forælder tale videre med jeres barn og eksempelvis spørge ind til den sjove hændelse. På den måde skabes der en kontinuitet i jeres barns liv.
Du kan eksempelvis med tiden skrive:
Frederik og jeg har været i zoologisk have i dag. Han var meget optaget af aberne og gederne. Frederik syntes, det var sjovt at klappe gederne, så hvis han taler om dyr, kan det være grunden.
Det er altså ikke en kontaktbog, hvor I skal konkurrere om, hvem der har været flest gange i Tivoli.
Udover at bogen giver dig nyttige informationer om dit barn, skåner den det sårbare forældreforhold for en stund. Kontaktbogen bliver på den måde for en tid bindeled mellem jer som forældre.
Husk på dette, når du skriver i dit barns kontaktbog
- Start med at skrive korte faktuelle beskeder til hinanden.
- Lad være med at kritisere eller dømme den anden.
- Skriv de fælles skriveregler op på første side i kontaktbogen.
- Beskriv, og fortæl i jeg-form.
- Bliv på din egen banehalvdel.
- Hold fokus på nutid og fremtid – og glem fortiden for en stund.
- Vær nysgerrig og respektfuld i din kommunikation.
Bogen skal ligge i tasken, og dit barn skal som sådan ikke have noget med den at gøre. Dit barn skal derfor heller ikke være ansvarlig for, at den anden forælder får den af se. Det skal I som voksne aftale indbyrdes.
Skriv en kommentar
Vil du deltage i debatten?Du er velkommen til at bidrage!