Hej

Jeg har efter mange år med problemer i mit ægteskab besluttet at det er bedst at vi bliver skilt. Vi har en dreng på snart 16 og en pige på snart 8 år.

Det er en hård beslutning for min mand og derfor har har fornyligt forslået mig, at jeg skal rejse over til min søster i Australia i nogle måneder og tænke nærmere over det. Han siger han at  han bedre vil kunne klare skilsmissen, hvis jeg er langt væk end, hvis jeg er i landet. Han mener også at det vil være nemmere for ham at blive skilt, hvis jeg først havde været væk i nogle måneder.

Fordelen ved at rejse til min søster vil være at jeg kan være sammen med min søster, som jeg ved jeg får brug for når jeg bliver skilt, men jeg er også bekymret for om hvor det vil ende. Er det overhovedet en god løsning, at jeg kun har min datter med, og min søn blive sammen med sin far? Hvordan vil børnene tage den krise, når de ikke er i nærheden af hinanden? Jeg er også i tvivl om det juridiske, når jeg er i udlandet og skal skilles. Hvordan bliver man skilt, når man befinder sig i to forskellige lande?
Vi har forresten også købt et rækkehus sammen for næsten 2 år siden og har selvfølgelig fælles økonomi, som jeg desværre ikke har ret meget styr på.
Håber du kan svare på nogle mine spørgsmål og tak på forhånd.

Venlig hilsen

Elisabeth

 

Kære Elisabeth

Tak for din henvendelse. Jeg skal forsøge at svare på om det er en god ide at rejse væk med din datter, mens din søn bliver tilbage hos sin far.

En skilsmisse er for de fleste udfordrende, og for rigtige mange også en krise. Kriser kan virke næsten uoverskuelige, men selv om det ser håbløst ud er der lys for enden af tunnelen. Det vigtigste, set med børnenes øjne, er at skilsmissen er en fælles beslutning, og som I sammen formidler til børnene.

At rejse ud af landet med det ene barn er efter min mening ikke en god løsning af flere årsager.

 

For det første er der hensynet til jeres børn.

Jeres børn har ikke valgt, at I skal skilles. Hvis du flytter ud af landet, fratager I jeres børn retten til at se sine forældre og søskende i en længere periode. Denne handling kan få fatale konsekvenser for begge jeres børn. Savnet vil formentlig blive stort for alle parter, men ikke mindst børnene.

Børnenes sorg kan ende i vrede som rettes mod dig, fordi du valgte at rejse, hvilket kan resultere i, at de ikke vil have noget med dig at gøre. Din søn er aldersmæssigt i en følsom periode, og vil kunne opleve dit fravær som et enormt svigt. Din datter vil ligeledes kunne opleve det som et svigt, at hun ikke kan se sin bror og far i en meget lang periode.

Børnene har brug for, at I voksne tager ansvar for jeres beslutninger, og at I begge er der for dem. Børnene har det mindst lige så svært ved skilsmissen, som I har det.

Din datter vil ligeledes ved en rejse blive taget væk fra veninder og klassekammerater, hvilke også kan være sorgfyldt. Det kan opleves som endnu en krise midt i en kæmpe sorg over skilsmissen.

Det lyder som om at I har tænkt jer, at dele børnene mellem jer. Hvis det er tilfældet, vil jeg tænke mig om en ekstra gang. Ofte ser søskende hinanden som vigtige støtter i forældrenes skilsmisse. Tænk over hvor tæt er børnenes relation? Vil børnene skilles fra hinanden? m.m.

 

For det andet stiller du dig selv dårligere Juridisk:

Hvis du rejser ud af landet i relation til børnenes bopæl. Hvis I er dansk gift, er det den danske lovgivning der er gældende. Når der er børn involveret, vil I skulle give myndighederne besked om børnenes bopæl, forældremyndighed.

Børnene har ligeledes ret til samvær med den forælder, som de ikke bor hos.

 

For det tredje bliver den følelsesmæssige bearbejdning af skilsmissen ikke nemmere af at være udenlandsk.

Savnet efter din søn og for din søns vedkommende efter sin mor vil formentlig være enormt, og når/hvis du kommer tilbage, vil relationen til din søn måske have lidt et psykisk knæk.

Det er tydeligt, at I begge befinder jer i en stor krise. I krise situationer er det godt at søge professionel hjælp, så man ikke foretager nogle forhastede beslutninger, som kan få fatale konsekvenser. Ikke kun for en selv men også for ens børn. jeg vil derfor anbefale dig og din mand at søge professionel hjælp til at få ordnet alle forholdene omkring skilsmissen før du rejser til din søster.

Jeg håber, at du fik svar på de fleste af dine spørgsmål. Er der noget der er uklart er du velkommen til at ringe. Jeg vil rigtig gerne hjælpe jer godt videre.

Bedste hilsner

Bettina

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.
0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *