Godt nytår

Det er slet ikke for sent

Årsskiftet er en god anledning til at stoppe op og reflektere over, om du har det liv, du ønsker dig, og, om der er noget, du vil have, der skal være anderledes i det kommende år. Fordyb dig i dig selv og dit nuværende liv for en stund og sæt dig så nye realistiske mål.

Når du stopper op, får du mulighed for at justere og ændre på det, som ikke virker samt gøre mere af det, som gør dig glad. Du bliver opmærksom på det, der dræner dig, og som du er nødt til at gøre noget ved. Du bliver opmærksom på, at du er nødt til at flytte dit fokus til områder, som har mere brug for din opmærksomhed, for at du kan få et liv, hvor du og dit barn trives, er glade og tilfredse.

Jeg vil gerne have dig til at have fokus på dit forældresamarbejde med din ekspartner. Det vil jeg, fordi jeres samarbejde har så stor indflydelse på jeres barns trivsel både hjemme og i institutionen/skolen.

Det er ligeledes min erfaring, at mange skilte forældre selv ønsker, at forældresamarbejdet skal blive bedre, men at de ikke selv lige kan se, hvordan de kommer i gang med at samarbejde. Det er ikke af ond vilje, men oftest fordi kommunikationen er gået i hårdknude.

Sådan kommer du i gang

Sæt tid af i kalenderen til at reflektere. Gerne en hel aften. Sluk fjernsynet og læg Ipaden og mobilen langt væk.

Find papir og blyant frem og sæt dig godt til rette i sofaen med en varm kop the og gå så i gang.

I forhold til din ekspartner kan du spørge dig selv:

 • Var jeg den samarbejdspartner, som jeg gerne ville være i det forgangne år?
 • Hvad gjorde jeg godt?
 • Hvad vil jeg gerne gøre bedre i det nye år?
 • Hvad skal jeg ændre på?
 • Hvordan opnår jeg i praksis mine mål for 2017?
 • Hvornår går jeg i gang?

Hold fokus og svar så ærligt og så konkret som muligt på spørgsmålene. Undgå at lade tankerne blive opslugt af dårlige undskyldninger og ”det er også hans/hendes skyld”. De fleste forandringer, og dem der holder bedst, er dem, som vi selv er herre over. Det er nemlig 100 gange nemmere at ændre på os selv frem for på andre.

Lad os sige at du gerne vil have, at I taler mere og bedre sammen. Det er et af de ønsker, jeg hører oftest, når jeg taler med skilte forældre. For at du skal kunne lykkes med dette mål, er det vigtigt at du specifikt forholder dig til, hvordan du vil opnå dette mål.

Du kan fx sige:

 • Jeg vil lade være med at afbryde ham, når vi taler sammen
 • Jeg vil være mere nysgerrig på, hvorfor han siger/mener, som han gør
 • Jeg vil lade være med at blande mig i, hvordan han/hun er far/mor
 • Jeg vil have fokus på mit barns behov
 • Jeg vil forsøge ikke at lade mig påvirke følelsesmæssigt
 • Jeg vil selv tage initiativ til, at vi får talt sammen
 • Jeg er villig til at gå på kompromis
 • Jeg vil overveje, hvilke ting jeg skal gøre til et problem, og hvad jeg bare skal sige ”pyt” til.

Undgå at det bare ender som gode intentioner

Nu skal du have ført dine nye intentioner ud i livet. Det gør du ved, at du bevidst inddrager dine nye mål i hverdagen, helt ned på detailniveau, i den næste samtale med din ekspartner.

Vær aktiv og tag bevidst initiativ til en samtale. Du ringer din ekspartner op og opfordrer til, at I mødes. Du er konkret i, hvad du vil tale med ham/hende om. Eksempelvis kan du sige: ”Jeg vil gerne have vi taler om, hvordan vi hver især oplever, at Karoline har det”. Husk at sætte god tid af til samtalen.

I selve samtalen er du lyttende og bliver på egen banehalvdel. Du er imødekommende, og du er indstillet på at gøre køb på nogle af dine holdninger. Du holder dig til emnet.

Det er min erfaring, at langt de fleste skilte forældre kan forbedre deres relation til ekspartneren.

Det kræver vilje, mod og motivation. Mod til at tage initiativ og til at se på sig selv. Vilje til at ville kæmpe for et godt forældresamarbejde. Motivation fordi det at skabe forandringer for de fleste kræver, at de er motiveret.

Hvis du ikke selv kan finde noget, der kan motivere dig, vil jeg gerne nævne nogle enkelte motivationsfaktorer:

 • Dit barns trivsel. Det er videnskabeligt bevist, at jo bedre skilte forældre samarbejder om barnet, jo bedre trives barnet.
 • Du får færre konflikter
 • Du får mere energi

Har du lyst til at skabe forandringer i dit liv til glæde for dig selv og dit barn, og synes du samtidig, at det er svært at være vedholdende og motiveret? Vil du have en livline, som du kan ringe til, når du bliver i tvivl? Har du brug for et kærligt spark? Så vil jeg gerne hjælpe dig på vej.

Har du konkret brug for redskaber til at få samarbejdet til at fungere igen? Så kontakt mig på 30209025 eller bettina@skilsmisseknsulenten.dk så finder vi sammen ud af, hvad du har brug for.

Har I talt sammen, og har I fundet ud af, at I skal have hjælp til at tale sammen, så kan I enten få individuel rådgivning, eller I kan deltage på mine KIFF kurser i Fælles Forældreansvar. I kan deltage på hold, eller I kan få et skræddersyet kursusforløb kun for jer.

Læs om individuel rådgivning

Jeg ønsker dig alt det bedste med at nå dine nye mål i det kommende år

Godt Nytår

Bettina

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.
0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *