Du kan gøre en stor forskel for dit barn

Klik på billedet og læs om hvorfor dit barn kan have brug for børnesamtaler

Som forælder kan du gøre rigtig meget for, at dit barn kommer lettere gennem skilsmissen. Det vigtigste er, at du er bevidst om, hvordan din skilsmisse påvirker dit barn, for så kan du handle ud fra det.

Den ideelle skilsmisse har fokus på barnet

Jeg ved godt, at der ikke findes ideelle skilsmisser, men hvis der gjorde, ville de handle om barnet. I den ideelle skilsmisse ville det være barnet, der var i centrum. Man ville have fokus på barnets behov, og man ville handle alene ud fra, hvad der var bedst fra barnet. Man ville lade barnet have en fast base, og så ville det være forældrene, som flyttede ind og ud af barnets bolig. Man ville også sørge for, at barnet fik den hjælp, det behøvede til at tackle sin nye hverdag bedst muligt.

Din skilsmisse er en langvarig krise for dit barn

Skilsmissen er ikke en kortvarig krise for dit barn, som hurtig går over. Dit barn bliver ikke automatisk glad, så snart der bliver ro på, og mor og far har fået hvert deres hjem. Det kan godt være, at I voksne nu kan se fremad og komme videre med nye kærester, og det nye liv, men det kan dit barn ikke.

Stille og rolig sniger sandheden sig ind på dit barn, og det begynder at forstå, at den smerte det føler, ikke går over lige med det samme. Familien bliver ikke samlet igen. Dit barn er derfor tvunget til at lære at navigere i den nye hverdag som delebarn i 2 hjem.

Den bedste hjælp til skilsmissebørn er at tage dem alvorligt. Du hjælper dit barn ved at acceptere, at din skilsmisse også er en krise for dit barn. En krise, som skal tages alvorligt. Du kan hjælpe dit barn ved at give dit barn lov til at få bearbejdet både den krise, det befinder sig i, og sorgen over, at I ikke længere er samlet som en familie.

Dit barns krise er sjældent tydelig lige med det samme

Du er ikke den første, som ikke lige har set, at dit barn har behov for hjælp. Faktisk kommer det bag på rigtig mange forældre. Ofte finder man først ud af det, når det står rigtig galt til. Når barnet ikke længere trives, og når det har en uhensigtsmæssig adfærd.For det er med børns reaktioner ligesom med sygdom: Man kan være smittet længe før, symptomerne viser sig.

I 50 % af de børnesager, der havner som en sag i kommunen, er der tale om børn i skilsmisse. I langt de fleste af disse tilfælde skyldes barnets vanskeligheder en problematisk skilsmisse, hvor forældrenes samarbejde halter, og barnets behov er overset.

De mange børnesager koster samfundet dyrt, så derfor er der afsat milioner af kroner til området, og der forskes som aldrig før i, hvordan vi giver den bedste hjælp til skilsmissebørn. Du kan undgå, at dit barn havner i den statistik, hvis du er ekstra opmærksom på dit barn og er villig til at søge hjælp i tide.

Din egen krise og dit barns loyalitetskonflikt slører dit syn

Jeg har i min rådgivning talt med mange forældre, som synes, at de er nogle dårlige forældre, fordi de ikke har set, at deres barn har det dårligt. Du skal ikke have dårlig samvittighed. Der er en grund til, at du ikke lige har set det. Du er selv i krise. Du befinder dig selv i et følelsesmæssigt og praktisk kaos, og derfor har du ikke lige set dit barns behov.

Du tænker måske også over, hvorfor dit barn ikke selv har bedt om hjælp? Det kan der være mange gode grunde til. Dit barn har formentlig ikke spurgt direkte om hjælp, fordi det befinder sig i en stor loyalitetskonflikt mellem dig og din ekspartner.

Et barn vil nødigt gøre sine forældre kede af det. Dit barn beskytter dig, og det fortier sin egen sorg af hensyn til dig. Barnet forsøger at tilpasse sig sin nye tilværelse i 2 hjem, så godt det nu kan, men den uforløste sorg sætter sig i dit barn. Hvis den kommer til udtryk i dit barns adfærd, skal du være glad, og se det som et råb om hjælp. Hvis dit barn ikke får hjælp, vil den uforløste sorg følge dit barn op i voksenalderen.

Vær ekstra opmærksom og spørg mere ind til dit barn

Du kan hjælpe dit barn i sin krise ved at være ekstra opmærksom. Se på dit barns adfærd. Hvordan reagerer det? Er der nogen forandringer? Hvis der er, skal du sætte ord på det, du ser, for dit barn siger ikke altid selv, at det er ked af det.

Typiske reaktioner på sorg kan være, at dit barn bruger grove ord, skælder mere ud, sparker og slår. Eller går over i den anden grøft og bliver mere stille og indadvendt.

Det vil være en stor hjælp for dit barn, hvis du giver dit barn lov til at være ked af det. Tal med dit barn om, hvad det tænker, hvordan det har det. Hvis dit barn har svært ved at sætte ord på sine følelser, så hjælp det. Hvis du ikke selv er i stand til at hjælpe dit barn, så lad en professionel børnesagkyndig gøre det. De er vant til at yde den form for hjælp til skilsmissebørn og andre børn i sorg.

Det er nemmere at være forælder, når børnene trives

Det er ikke altid let at være skilt forælder, men du kan få det nemmere, hvis du tør stå på mål for dine handlinger, svare på dit barns spørgsmål, og vise forståelse for dit barns oplevelser og dets frustrationer. Når du stiller dig til rådighed ved at være der, lytte til dit barn og se dit barns behov, så trives dit barn bedre med sin nye situation. I den anerkendelse viser du dit barn, at du respekterer dit barn som et enestående, selvstændigt individ.

I min gratis e-bog kan du finde mange flere gode råd til, hvordan du og dit barn kommer lettere og bedre gennem skilsmissen. Og hvis dit barn har brug for at tale med en børnesagkyndig 3. person, så er mine børnesamtaler måske løsningen for dig?