Bilen er pakket. Det er tid til ferie

Sommeren er over os. Det er ferietid, og vi skal hygge os sammen i familierne. Forventningerne til tiden, hvor vi skal være sammen dag og nat, er skruet op. Måske er de skruet for meget op i nogle familier? Det er i hvert fald en kendsgerning, at sommeren er højsæson for skilsmisser.

Ferie giver os tid til at tænke efter, om livet er, som vi ønsker

I ferien bliver vores hverdagsrytme med arbejde og faste gøremål slået i stykker. I ferien får vi rigelig med tid til at tænke over vores liv, og hvordan vi forvalter det. Vi tænker over, om jobbet er tilfredsstillende. Kan vi holde til arbejdspresset? Kan vi få passet familielivet ind i hver vores karrierer? Og vi får for alvor tid til at tænke over vores parforhold – indeholder det alt det, vi havde drømt om?

I familien skal vi lige pludselig til at forholde os til hinanden på en ny måde. Vi skal lære at omgås på ny. Vi skal være forældre på fuld tid. Vi skal underholde vores børn, og vi vil også gerne selv underholdes.

Forskellige forventninger kan give skilsmissetanker i ferien

Hver især har vi forskellige forventninger til, hvordan en ferie skal bruges. Undersøgelser har vist, at de fleste par ikke får talt om deres indbyrdes forventninger inden ferien. Det koster, at denne kommunikation mangler.

I stedet for at samarbejde og handle som et team i vores ferie, bruger vi tiden på at skændes om, hvad vi skal eller ikke skal. Det ender i en dårlig spiral. Tanker om skilsmisse kan melde sig. Hvis det sker, så træk i håndbremsen. Brug den ekstratid i ferien til at undgå skilsmisse: Tjek, om dine egne forventninger er for høje? Tænk efter, om du huskede at fortælle, hvilke forventninger du selv havde til din ferie og til dit parforhold.

Forebyg skilsmisse ved at tænke efter og tale med din partner

Når du får de første tanker om skilsmisse, så gør dig den ulejlighed at tænke over alt det positive, der er dit liv og i dit parforhold. Undgå skilsmisse her og nu ved fx at lave den berømte liste over fordele og ulemper. Koncentrer dig i første omgang om den positive liste. Tænk dernæst over, hvad du gerne vil have, der skal være anderledes. Fokuser på, hvad du selv kan gøre anderledes, og hvad er du villig til at yde for at bevare familien intakt.

Finder du ud af, at der er ting, som skal gøres anderledes, så handl på det. Fortæl din partner, hvordan du har det. Vær villig til at tale med din partner – bliv på din egen banehalvdel, og tal ud fra dig selv og dine behov.

Er parforholdet gået i hårdknude, så få professionel hjælp

For nogle kan der være brug for en uvildig 3. part til at holde overblikket og den gode tone, når parforholdet skal repareres. Hos skilsmissekonsulenten kan du få sparring og rådgivning i forhold til dine overvejelser både før, under og efter skilsmissen. Jeg har flere gode råd til, hvordan du kan undgå skilsmisse. Tænk i den forbindelse over, om ikke en rådgivningstime eller et -forløb vil være en god forsikring at tegne i bestræbelserne på at bevare det gode samliv og den velfungerende familie – hvor meget er det værd for dig?

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.