Sommeren er over os. Det er ferietid, og vi skal hygge os sammen med vores familier.
Forventningerne til tiden, hvor vi skal være sammen dag og nat, er skruet op. Måske er de skruet for meget op i nogle familier? Det er i hvert fald en kendsgerning, at sommeren er højsæson for skilsmisser.
Det er ærgerligt. For i stedet for at nyde tiden I har sammen, overtager konflikterne (i nogle tilfælde fuldstændigt og så voldsomt, at man ikke kan se nogen vej ud udover skilsmisse). Men der er noget, I selv kan gøre for at forberede jer på det mere intense samvær, som der er i ferier. For både voksne og børns skyld. Så I allesammen kan få en god ferie, der styrker jeres bånd som familie og som par.
Ferie giver os tid til at tænke efter, om livet er, som vi ønsker
I ferien bliver vores hverdagsrytme med arbejde og faste gøremål slået i stykker. I ferien får vi rigeligt med tid til at tænke over vores liv, og hvordan vi forvalter det. Vi tænker over, om jobbet er tilfredsstillende. Kan vi holde til arbejdspresset? Kan vi få passet familielivet ind i hver vores karriere? Og vi får for alvor tid til at tænke over vores parforhold – indeholder det alt det, vi havde drømt om?
I familien skal vi lige pludselig til at forholde os til hinanden på en ny måde. Vi skal lære at omgås på ny. Vi skal være forældre på fuld tid. Vi skal underholde vores børn, og vi vil også gerne selv underholdes. Det er et kæmpe pres for familien, og derfor har jeg skrevet dette blogindlæg med ting, du selv kan gøre inden, under og efter ferien for at passe godt på dig selv, din familie og dit ægteskab.
Forskellige forventninger og ønsker for ferien kan give konflikter i familien
Mennesker er forskellige – også mennesker, der lever i den samme familie. Det betyder også, at vi har lyst til forskellige ting – og forskellige forventninger til, hvordan en ferie skal bruges. Undersøgelser har vist, at de fleste par ikke får talt om deres indbyrdes forventninger inden ferien. Og når vi glemmer det, kan det komme til at koste dyrt på parforholds-kontoen.
I stedet for at samarbejde og handle som et team i vores ferie, bruger vi tiden på at skændes om, hvad vi skal eller ikke skal. Det ender i en dårlig spiral. Tanker om skilsmisse kan melde sig. Hvis det sker, så træk i håndbremsen. Brug den ekstra tid i ferien til at undgå skilsmisse:
Tænk dig rigtig grundigt om. Handler det i virkeligheden om, at dine egne forventninger er for høje? Har du husket at fortælle, hvilke forventninger du selv havde til din ferie og til dit parforhold? Og til sidst kan du prøve at finde så meget tålmodighed, som du overhovedet kan frem, og virkelig lytte til resten af familien og deres ønsker og behov, så I alle sammen kan få en hyggelig ferie.
Find jeres rytme – og planlæg grundigt hjemmefra
Jeg siger ikke, at I skal have aktiviteter og planer hvert eneste sekund på ferien. Men det kan også være misforstået godhed at tænke, at ferien bare skal være en lang afslapning, hvor I dag til dag, time til time ser, hvad I er i humør til. For når I står der, og børnene er sultne, og forældrene trætte, så kan det være svært at beslutte noget som helst uden at blive irriterede på hinanden. Derfor er det en god idé, at I fra starten af finder en struktur for ferien, så hele familien ved, hvad der skal foregår hvornår.
Husk, at I også er et par – ikke kun forældre
Selvom I er på familieferie, så er det rigtigt vigtigt, at I også prioriterer jer som et par. Det behøver ikke kræve det store. Det kan bare være en lille times tid om aftenen, hvor I sætter jer ned med et godt glas vin og taler om dagen, der er gået.
Når I taler sammen, så prøv at fokusere på alt det, I er taknemmelige for – fremfor det, der er irriterende eller frustrerende – det, vi fokuserer på, er typisk også det, der vokser. Og sådan er det også, når vi er på ferie. Derfor er det min klare anbefaling, at I fokuserer på det, der er godt, fremfor det der har været irriterende. Nogle gange kan det være rigtigt givtigt at trække på skuldrene – for så at komme videre – kun sådan kan I sikre jer, at I bliver ved med at bevæge jer fremad.
Det kan også være, du lige har brug for 20 minutter for dig selv – måske med en gåtur eller en god bog. Hvor du bare lige får lov til at koble fra alene, så du kan lade op til at være sammen med resten af familien igen. Det er helt okay at bede om alenetid, hvis du kan mærke, at det vil gøre dig til både en bedre forælder og partner.
Forebyg skilsmisse ved at tænke efter og tale med din partner
Når du får de første tanker om skilsmisse, så gør dig den ulejlighed at tænke over alt det positive, der er dit liv og i dit parforhold. Undgå skilsmisse her og nu ved for eksempel at lave den berømte liste over fordele og ulemper. Koncentrér dig i første omgang om den positive del af listen. Tænk dernæst over, hvad du gerne vil have, der skal være anderledes. Fokuser på, hvad du selv kan gøre anderledes, og hvad er du villig til at gøre for at holde sammen på familien.
Finder du ud af, at der er ting, som skal gøres anderledes, så handl på det. Fortæl din partner, hvordan du har det. Vær villig til at tale med din partner – bliv på din egen banehalvdel, og tal ud fra dig selv og dine behov. Og vær også klar på, at I bliver nødt til at indgå et kompromis, for at I alle trives.
Hvis du er i tvivl, om du skal blive eller gå, så er det helt okay at bede om hjælp
Hvis du når I kommer hjem fra ferie, stadig har en knude i maven og ikke ved, om skilsmisse virkelig er det rigtige for dig og din familie, så vær ikke bange for at bede om hjælp.
For nogle kan der være brug for en uvildig 3. part til at holde overblikket og den gode tone, når parforholdet skal repareres. Derfor tilbyder jeg også mine klienter sparring og rådgivning i forhold til de overvejelser, man helt naturligt gør sig, både før, under og efter skilsmissen.
Jeg har flere gode råd til, hvordan du kan undgå skilsmisse. Og ofte har jeg også set, hvor givende det kan være, hvis du får sat ord på det, der går dig på – kun sådan kan I gøre noget ved det. Derfor kan en rådgivningstime eller et mindre forløb også være en rigtig god investering i dit parforhold og i din families fremtid.
Du er velkommen til at booke en opstartssamtale her, så kan vi tale mere om, hvad det er, du har brug for.