hvordan bliver man skilt

Kender du følelsen af at blive helt rundtosset over alle de ting, du skal have styr på i forbindelse med skilsmissen? En ting er alle de følelser, der fylder i dig lige nu. Måske er du vred, skuffet eller ked af det.

En anden ting er alt det praktiske, som der følger med en skilsmisse. Det skal ikke være det, du knækker nakken på. Derfor har jeg lavet denne tjekliste til dig, som gerne vil have styr på alt det praktiske i forbindelse med skilsmissen, men som har mistet overblikket.

Formålet med tjeklisten er at give dig ro i maven og overskud til det, der betyder noget. Dine børn. Deres behov må nemlig ikke drukne i praktiske gøremål – og det vil jeg gerne hjælpe dig med.

Tag det første skridt ved at ansøge om skilsmisse

Måske du tænker, at det giver sig selv. Men måske er det faktisk et større skridt, end du lige tror. For i det øjeblik du og din ekspartner søger om skilsmisse, er beslutningen endegyldigt truffet.

Måske har det været en svær beslutning at træffe. Måske har I prøvet en masse for at få det til at fungere. Så kan det føles som et kæmpe nederlag endelig at træffe beslutningen.

Men det kan også føles befriende. Fordi måneders kamp endelig er slut. Og du er klar til at komme ud på den anden side.

Du sætter det hele i gang ved at ansøge om skilsmisse her på borger.dk. Du kan både søge om separation (hvor du så efterfølgende søger om skilsmisse), eller du kan søge om direkte skilsmisse. Hvis I har børn under 18 år, er det dog et krav, at I har en refleksionsperiode på 3 måneder, at I gennemfører et digitalt forløb, og at I bekræfter ansøgningen inden for 4 måneder. Der er dog undtagelser. Hvis der har været utroskab, vold (også psykisk vold og seksuelle overgreb), bigami, 2 års adskillelse eller børnebortførelse, bortfalder kravet om de 3 måneders refleksionsperiode.

Refleksionsperioden er en mulighed for, at du og din ekspartner sammen kan reflektere over, hvordan I nu skal være forældre sammen efter skilsmissen. Og så er den selvfølgelig også en mulighed for at tale sammen om, hvorvidt skilsmissen nu med 100% sikkerhed er det rette for jer. Det koster 650 kr. at få behandlet en skilsmisse i Familieretshuset.

Læg en plan for jeres boligsituation

Det der kommer til at ændre sig allermest for jeres barn er, hvor barnets hjem er. For nu skal der pludselig være to hjem – et hos mor og et hos far. Som barnet skal skifte imellem. Derfor skal I finde ud af, hvem der skal bo hvor. Og så skal den ene af jer eller måske jer begge to finde en ny bolig. Det kan også være, det bliver nødvendigt at finde en midlertidig bolig. Det vigtigste er bare, at I laver en klar aftale for, hvornår I flytter hver for sig. For ellers kan det hurtigt blive en dans om den varme grød. Fordi det er svært at tale om, og fordi skilsmissen for alvor bliver virkelig, når I flytter fra hinanden.

Når du ved, hvor du skal bo, skal du huske at melde flytning. Du skal også melde flytning for dit barn, hvis han eller hun også flytter adresse. Det gør du her.

Lav klare aftaler omkring jeres barn

Perioden, hvor I går fra at være gift til skilt, er meget følelsesladet. Måske har I været sammen længe. Måske har I børn sammen. Så er det klart, at det føles voldsomt pludselig at skulle leve hver for sig.

Derfor anbefaler jeg altid de familier, jeg hjælper, med det samme at lave så klare aftaler som muligt for at komme skænderier og uvenskab i forkøbet. På den måde undgår I at skulle diskutere praktiske forhold omkring børnene, når I står midt i orkanens øje. Det kan godt tage lidt af presset af jer begge og være rigtig gavnligt for jeres indbyrdes relation. Og i særdeleshed for børnenes trivsel.

Når I skal skilles, skal I tage stilling til forældremyndighed og bopælsretten over jeres barn eller børn. I skal aftale, hvordan I deler tiden med barnet imellem jer. Derudover skal I komme til enighed omkring, hvordan I deler udgifterne til jeres barn imellem jer. Til sidst skal I blive enige om børnebidraget eller eventuelt bede Familieretshuset om at fastsætte det for jer.

I skal altså lægge en klar plan for, hvordan det fremtidige samarbejde omkring jeres barn skal være. For at undgå unødvendige kontroverser og for at fokusere på jeres barns trivsel.

hvordan bliver man skilt

Fortæl verden omkring jer, at I skal skilles

Når beslutningen er truffet, skal I fortælle jeres omgangskreds, at I går fra hinanden. Den vigtigste, der skal have besked, er selvfølgelig jeres barn. Det er en svær nyhed at overbringe. Og det er en skelsættende dag for jeres barn, fordi alting forandrer sig.

Derfor vil jeres barn også altid huske denne dag. Og derfor skal beskeden gives på den helt rigtige måde. Det er vigtigt, at I fra starten af gør det tydeligt over for jeres barn, at skilsmissen på ingen måde er hans eller hendes skyld. For det vil være barnets første tanke. Dernæst er det vigtigt at sikre et trygt og roligt rum, hvor I giver beskeden. I skal også sørge for, at I ikke har travlt. Så jeres barn har god tid til at rumme nyheden.

Du skal også sørge for, at du kan rumme hele situationen. Måske er du stadig meget følelsesmæssigt påvirket. Hvis du ikke føler, du kan lægge dine egne følelser til side og tage dig af dit barn og dets reaktioner, så er det helt ok at vente indtil, du bedre kan overskue det. Det vil være det bedste både for dig og for dit barn. Nyheden vil påvirke dit barn i alle dets relationer. Derfor kan du hjælpe dit barn ved at være den, der fortæller dit barns venner, pædagoger eller lærere, at du og din ekspartner skal skilles. På den måde skal dit barn ikke selv bekymre sig om dette, og det vil tage meget af presset af dit barns skuldre.

Når I føler jer parate, skal I også give jeres familie og venner besked om, at I skal skilles. Mit bedste råd er, at I gør det i jeres eget tempo og på den måde, I føler jer mest trygge ved. Det er jeres liv, som forandres, derfor er det også helt ok, at I gør det på jeres egne præmisser.

hvordan bliver man skilt

Sørg for, at der er styr på økonomien

Selvom en skilsmisse i høj grad handler om følelser, er der også et økonomisk aspekt, som der skal styr på. Grunden til, at det er så vigtigt at få styr på, er også, at de mange følelser og forskellige interesser i en skilsmisse kan være anledning til mange diskussioner og skænderier. Derfor skal I kontakte jeres bank, som så vil adskille jeres økonomi og konti. Hvis I har fælles lån, skal disse også deles. Du skal også undersøge, om du skal foretage dig noget i forhold til din pensionsordning. Du skal også ringe til SKAT for at rette sambeskatningen på din forskudsopgørelse. Det gør du på 72 22 28 28.

Til sidst skal I have delt jeres indbo. Det er især en god idé, hvis I har hus, bil eller anden formue sammen. Jeg vil til hver en tid anbefale dig at hyre en advokat til dette. På den måde undgår du uenigheder, der kan føre til skænderier mellem dig og din ekspartner.

Husk de sidste (vigtige) detaljer

Når man gennemgår en skilsmisse, kan der nemt være detaljer, man overser. Små som store detaljer, som alle er vigtige for det nye liv, som starter om lidt. Ting, som længe har været fælles, skal nu deles op. Her har jeg samlet de 5 ting, som de familier, jeg hjælper, typisk kan glemme:

  • Få ændret jeres forsikringer, så de passer til de nye forhold i jeres familie.
  • Få ændret registreringsbeviset på bilen.
  • Få ændret mobilabonnementer, streamingtjenester og andre fælles abonnementer.
  • Vil du ændre dit efternavn, skal du gøre det på kirkekontoret i dit sogn. Husk, at ændre dit pas, hvis du skifter efternavn.
  • Kontakt din kommune, hvis du vil søge om børnetilskud, boligsikring eller friplads.

 

Der er altid mere hjælp at hente

Det var min praktiske tjekliste til dig, der skal skilles. Hvis du allerede nu føler, at det hele er uoverskueligt, er du hjerteligt velkommen til at booke en opstartssamtale hos mig. Så kan vi sammen finde ud af, hvordan jeg bedst kan hjælpe dig. Ellers vil jeg også anbefale dig denne skilsmisseguide på borger.dk, som giver et godt overblik over, hvad du skal være opmærksom på i lige præcis din situation.

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.
8 svar
  1. Christian
    Christian siger:

    Vi er enig om at skilles.. mit spørgsmål er så.. hvis jeg har købt en andelsbolig og hun har kun haft adresse der.. så skal den vel ikke dels op når man bliver skilt?

    Svar
    • Bettina Vestergaard
      Bettina Vestergaard siger:

      Hej Maria,
      Tak for dit spørgsmål.
      Jeg er jo ikke advokat, men hvis I er gift, så skal I i princippet dele alt imellem jer. Nu ved jeg ikke hvad der ligger i ordet privat. Hvis kontoen er oprettet som særeje, så skal du ikke dele. Det er altid klogt at rådføre sig hos en advokat, når det handler om bodeling, så det vil være min anbefaling til dig i dette tilfælde.
      Bedste hilsner
      Bettina

      Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *