Sådan er der mange mails i min indbakke, der starter. Jeg ser en stigning af henvendelser fra primært kvinder, der føler, at de er blevet taget på sengen, fordi deres mand vil skilles efter mange års ægteskab. Ofte mere end 10 år. De føler, at tæppet bliver revet væk under dem. At deres verden, som de kender den, går til for øjnene af dem – men at der ikke er noget, de kan gøre.
Dette blogindlæg er dedikeret til dig, der kan nikke genkendende til det her. Dig, der lige nu gennemgår dit livs krise og føler dig overrumplet, ked af det og ensom.
Måske er det, der gør mest ondt, at du ikke så skilsmissen komme. Du føler dig forrådt, fortabt og svigtet. Og du kan ikke overskue skilsmissens mange konsekvenser såsom hussalg, ny bolig, økonomi, forringet levestandard. Hvordan bliver jeres nye hverdag? Før var I to til at tage beslutninger. Nu skal du selv træffe beslutningerne, hvilket kan føles utroligt angstprovokerende.
Du føler dig tvunget ud på dybt vand og er frustreret over den situation, du er blevet ufrivilligt bragt i. Det er helt i orden at sørge. Faktisk er det rigtig vigtigt i processen med at komme sig over skilsmissen. Det hjælper ikke at fortrænge følelserne. Men en skilsmisse er for rigtig mange (måske også for dig?) skamfuld – et tabu, du ikke har lyst til at tale om – derfor har jeg skrevet dette blogindlæg. Fordi sorgen, skammen og frustrationen bliver nemmere at håndtere, hvis vi taler om det.
I dette blogindlæg vil jeg komme ind på …
- hvornår skilsmisse er det rigtige. Og om hvorfor afslutningen på et ægteskab ikke nødvendigvis er højdramatisk, men derimod noget, der bygger sig op over tid.
- hvad du gør, hvis du vil skilles.
- hvorfor en skilsmisse er en asynkron proces.
- forskellen på mænd og kvinder ved skilsmisse.
- hvordan vi håndterer det faktum, at skilsmisse ofte er et tabu.
- hvad kvinder ligger søvnløse over efter skilsmissen.
- hvordan du bliver skilt, og hvad du skal huske på.
- hvordan du kommer godt videre efter skilsmissen.
- hvorfor du har brug for en fortrolig, der ikke har følelser i klemme.
Hvornår er skilsmisse det rigtige?
Vi har en idé om, at skilsmisse er den allersidste, dramatiske udvej. Der, hvor det hele kulminerer, i skrig og skrål. Det ér sidste udvej. Især hvis I har børn sammen. Så vil I gøre alt for at få det til at fungere. Men afslutningen på et ægteskab er typisk knap så dramatisk, som vi forestiller os det. Kort sagt er det, når nok er nok. Der behøver ikke være nogen, som smækker med dørene. Selvfølgelig vil der ofte være sårede følelser og vrede ved en skilsmisse – men det betyder ikke, at I ikke sammen kan løfte jer op over det og finde den bedste løsning for jer og jeres børn.
Jeg vil skilles …
Måske er skilsmissen ikke din mands ønske. Måske er det dit eget. Og måske kan du ikke få dig selv til at sige sætningen “Jeg vil skilles” til din mand. Mange tror, at en skilsmisse er let. Det er jo “bare” et par klik på borger.dk med NemID i hånden, og så er det ordnet. Men det er meget mere end det. Og processen hen til, at du er klar til at træffe den endelige beslutning, kan være rigtig lang. Fordi du ved, at når beslutningen er truffet, vil både dit og dine børns liv være forandret for altid.
Men du er nødt til at tage ansvar. Tage tyren ved hornene og åbne op for dialogen med din mand. For hvis du har et ønske om at blive skilt, er er det også et udtryk for, at du ikke er lykkelig, som dit liv er nu. Og det vil være både i din og dine børns interesse at få ændret på.
Og så er du nødt til at bede om hjælp, når du får brug for det. Du har ikke prøvet det her før, så det er helt naturligt, at der er ting, som er svære og uoverskuelige. Tidspunkter, hvor du har brug for et sæt ekstra øjne enten fra en i din omgangskreds eller en professionel. Du er ikke helt alene på en øde ø, selvom det godt kan føles sådan. Du er omringet af mennesker, der vil både dig og dit barn det bedste, hvis bare du beder dem om hjælp.
En skilsmisse er ofte en asynkron proces
Medmindre du og din ekspartner har været fuldstændig enige om skilsmissen, og at den forløber gnidningsfrit, vil I befinde jer på forskellige stadier i forhold til bearbejdningen af bruddet. Den, der har ønsket skilsmissen, har af naturlige grunde haft længere tid til at vænne sig til tanken, mens den, der får nyheden, i den første tid vil befinde sig i chokfasen.
For cirka 2/3 af alle, der går fra hinanden, er bruddet derfor en asynkron proces – der er én, der forlader, og én, der bliver forladt. For den sidste tredjedel er det en mere synkron proces og en fælles beslutning.
Men ofte vil det være sådan, at den, der forlader den anden, måske i et par år forud for bruddet har overvejet forholdet, forsøgt at råbe den anden op og efterhånden er begyndt at tænke i skilsmisse som et alternativ. Din partner har altså taget forskud på sorgprocessen i forbindelse med det kommende brud, er begyndt at afkoble sig følelsesmæssigt og vænne sig til tanken om et liv uden dig. Når bruddet så er en realitet, vil han eller hun ofte opleve en lettelse.
Bruddet gør også noget ved den gensidige tillid… Nogle kvinder fortæller om, hvordan de føler sig ført bag lyset ofte omkring de økonomiske aspekter. Følelsen af at blive snydt gør ondt. Det er ikke ualmindeligt, at delingen af værdierne skaber uenighed i større eller mindre grad.
Det kan også være, at du føler, at I økonomisk kommer forskelligt ud af skilsmissen på grund af de valg og prioriteringer, I har truffet sammen tidligere i ægteskabet. Det kan føles uretfærdigt og utrolig sårende. Men I er nødt til at forsøge at lægge jeres sårede følelser til side, så I kan finde en løsning, der giver mening for både jer og jeres børn.
Når manden vil skilles, har kvinden brug for at forstå hvorfor
Det kan være, du oplever, at din mand er fuldstændig afklaret i forhold til skilsmissen. Han har fokus på at få formaliteterne og det praktiske på plads i en fart. Salg af bolig, deling af økonomi og deling af børnene. Ofte vil han foreslå en 7/7-ordning. For det kan han “sagtens” klare. Så kan han have en uge, hvor han kan pleje sig selv og sine fritidsinteresser, og den anden uge kan han være far. Det kan være svært ikke at se måbende på og sige: “Hvorfor kom du så ikke mere på banen, da vi var et par?”
Det kan være svært at følge med. Især fordi du først og fremmest søger svar på, hvorfor han vil skilles. Hvad sker der inden i ham. Er det en midtvejskrise. Hvorfor sagde han ikke noget tidligere? Du har brug for svar, før du overhovedet kan begynde at gå i krig med alt det praktiske.
Mange af de kvinder, jeg taler med, konkluderer undervejs i samtalerne med mig, at de har været dårlige til at tale sammen. At deres samliv handlede mest om børnene og deres behov. At de ikke har plejet deres kæresterelation.
Hvis skilsmissen sker på din mands initiativ, kan det være, du oplever, at det hele skal klares i en fart. Der er ikke plads til sorgen. Din mand virker opløftet og fuld af energi. Måske er han endda allerede på vej videre.
Det gør ondt. Især hvis du føler, at du har givet de bedste år af dig selv. Det føles som om, du bliver smidt ud med badevandet. Han vil hverken i parterapi eller have hjælp til at komme videre sammen. Han vil bare videre, og det føles som en kniv i hjertet.
I er på hver jeres spor. Han befinder sig i overhalingsbanen, og han ved, hvor han skal hen, mens du bevæger dig hvileløst rundt og endnu ikke har fundet retningen for, hvad der nu skal ske i dit liv.
At blive skilt er for de fleste et tabu
Rigtig mange af de kvinder, jeg taler med, giver udtryk for, at skilsmissen er pinlig at tale om. Måske kan du genkende følelsen af at blive pinlig og utilpas, når du skal fortælle kollegaer, familie, venner og måske endda dine børn om skilsmissen.
Det kan føles som et nederlag af dimensioner, når du skal skilles. Måske er du bange for, hvad jeres omgangskreds vil tænke. Vil de synes, at I har givet op for let? At I burde have kæmpet mere for jeres forhold?
Bare husk på, at kun du og din mand ved, hvad der er det rigtige for jeres familie. Og I skylder ingen – heller ikke jeres omgangskreds – nogen forklaring på, hvorfor I har valgt at gøre, som I har.
Det, kvinderne ligger søvnløse over, er økonomien og børnene
Hvis du ligner mange af de kvinder, jeg hjælper, er din største bekymring dine børn. Hvordan fortæller vi det til børnene? Hvordan vil børnenes reaktionerne blive? Hvordan skal forældresamarbejdet blive? Og selvfølgelig frygten for hvordan fordelingen af børnene bliver. Det fylder alt sammen, når du skal skilles.
Det kan være meget ubehageligt, at jeres børn nu skal vælge side, fordi de er store børn. Det kan være, du oplever, at teenageren bliver sat i en urimelig situation. At det er svært at tale med børnene om skilsmissen og dens konsekvenser. Fordi du stadig selv er i dyb krise.
Teenageren står selv i en livskrise, hvor de skal finde deres egen identitet og seksualitet. Mange teenagere vil ikke blandes ind i konflikterne. De vil ikke være dem, der skal tage beslutningerne. Nogle teenagere tager parti ofte med den svageste part. Er du ikke opmærksom, kan det give alvorlige ar på relationen mellem faren og børnene.
Skilsmisse hvordan? Og hvad skal man huske ved skilsmisse?
En skilsmisse og alt det praktiske, det indebærer, er altid svært at overskue. Men især hvis skilsmissen kom som et chok for dig, kan det være særlig svært at overskue bodeling, samværsaftaler og alt det andet, der følger med.
Derfor har jeg her samlet nogle af de vigtigste ting, som du skal huske, når du skal skilles:
- Ansøg om skilsmisse her på borger.dk.
- Find ud af, hvordan jeres boligsituation skal være efter skilsmissen.
- Lav klare aftaler om børnene. Gerne i form af en skræddersyet, skriftligt samværsaftale.
- Fortæl jeres omgangskreds, at I skal skilles. Det kan lette byrden fra dine skuldre, at du ikke skal holde skilsmissen skjult for dem, du holder af.
- Får styr på økonomi og deling af jeres bo.
- Få ændret jeres forsikringer, så de passer til de nye forhold i jeres familie.
- Få ændret registreringsbeviset på bilen.
- Få ændret mobilabonnementer, streamingtjenester og andre fælles abonnementer.
- Vil du ændre dit efternavn, skal du gøre det på kirkekontoret i dit sogn. Husk, at ændre dit pas, hvis du skifter efternavn.
- Kontakt din kommune, hvis du vil søge om børnetilskud, boligsikring eller friplads.
Mit vigtigste råd til jer vil dog være, at uanset om det handler om økonomi eller samværsaftaler, at I forsøger at opretholde en åben og ærlig dialog mellem jer. Det vil give jer de allerbedste forudsætninger for et godt samarbejde om børnene i fremtiden.
Hvordan kommer man videre efter en skilsmisse?
Hvis din mand netop har sagt, at han ønsker en skilsmisse, kan det hele føles utrolig mørkt og ensomt. Måske føler du dig overvældet af både sorg, vrede, skam og frustrationer – så overvældet, at du slet ikke kan forestille dig nogensinde at blive glad igen. Du kan læse mere om skilsmisse og sorg lige her.
Jeg lover dig, at det hele nok skal blive godt igen. Det bliver ikke som før, men det kan blive endnu bedre for både dig og dit barn. Men jeg vil ikke lyve for dig. Vejen derhen er ikke let. Og processen kan være opslidende og uoverskuelig.
Du har brug for en fortrolig, der ikke har følelser i klemme
Til syvende og sidst kommer vi ikke udenom det her: Du kommer ikke igennem din skilsmisse uden hjælp. Uden nogen at snakke med. Også om de svære og måske til tider grimme følelser. Du kan ikke holde til at bære det hele på dine skuldre og holde styr på alle dine tanker og bekymringer alene.
Hverken du eller dine børn får noget ud af, at du er tapper og prøver at klare det hele alene. Til sidst bliver det for meget for dig. Og det er ingen af jer tjent med. Derfor er det så vigtigt, at du finder et menneske, du stoler på. Det kan være familie, en veninde eller en kollega. Det skal helst være en, der ikke er følelsesmæssigt involveret – du skal kun tage stilling til dine egne følelser lige nu. Derfor er det også meget vigtigt, at det er en, som du føler dig tryg ved, så du kan være 100 % ærlig og få sagt det, der er svært, højt. Så bliver det typisk lidt nemmere.
Har du brug for at snakke med en professionel?
Ligesom mine børnesamtaler betyder mine samtaleforløb utrolig meget for mig, fordi jeg har set, hvor meget det kan betyde for en kvinde at have en professionel sparringspartner.
Hos mig får du et rum, der ikke er farvet af forskellige interesser. Jeg bliver din objektive sparringspartner. For jeg ved, hvor højt du elsker både din familie og dine venner, men deres følelsesmæssige input kan ikke hjælpe dig nu.
Du får en samtalepartner, der ikke er følelsesmæssigt involveret, og som har helikopterblikket, især når du selv mister det. En, der bevarer roen, og overfører den til dig. En, som kan få ro på, selv i pressede situationer.
Jeg møder dig med omsorg og respekt. Du bliver kærligt guidet i den rigtige retning.
Du får et trygt rum, hvor der er plads til at bearbejde skilsmissen, de følelsesmæssige tab og sorgen. Der er plads til at tale om parforholdet. Hvad der gik galt, arbejdsfordelingen, sexlivet og alt det, du har brug for at vende med nogen.
Vi bliver ikke kun i sorgen og smerten. Da alt kan virke kaotisk lige nu, er det vigtigt, at du også får hjælp til at få struktur på dine tanker og de mange praktiske opgaver, der ligger foran dig, og som ikke løser sig af sig selv. Strukturen hjælper dig, så du kan handle og træffe velovervejede beslutninger om børnenes og din egen fremtid.
Vi taler om fordelene ved at være alene – for det er der også. Vi taler om ulemperne, og du får hjælp til det, du har svært ved. Vi finder ud af, hvor i dit netværk du kan få hjælp og til hvad.
Mine samtaleforløb er til dig, der ikke er bange for at bede om hjælp, når du har brug for den. Til dig, der gerne vil videre i dit liv, men lige nu er alt kaotisk og opgaverne for store til, at du kan overskue det.
Det kan føles som om, du skal bestige et bjerg af uanede dimensioner – uden de rigtige sko og det rette udstyr. I samtalerne med mig vil vi få dig klædt på til at kunne bestige bjerget – både faktuelt, juridisk, følelsesmæssigt og praktisk.
Du får hjælp til at prioritere opgaverne. Du får hjælp i forhold til, hvor i det offentlige du kan få hjælp, og hvad hjælpen kan bestå i. Og om du bør overveje at hyre en advokat.
Det handler ikke om stolthed. Det handler om, at du og børnene kommer godt og værdigt ud af skilsmissen. Det er udgangspunktet for stort set alle de kvinder, der henvender sig til mig, fordi de ønsker et samtaleforløb hos mig.
Samtaleforløbene er helt særlige for mig, fordi jeg har set, hvilken forskel de kan gøre. De giver dig dit fodfæste tilbage, så du igen kan stå på egne ben. Og i sidste ende betyder det, at du vil være stærkere, når du går ud af parforholdet, end du var, mens du var i parforholdet. Den styrke kan du bruge til at skabe en ny og dejlig tilværelse for dig og dit barn.
Skriv en kommentar
Vil du deltage i debatten?Du er velkommen til at bidrage!