Hej Bettina

Jeg har en udfordring men vores søn på 16 år. Hans mor og jeg gik fra hinanden, da vores søn var 2 år. Nu er han 16 år og vil ikke være hos hans mor. Vi har begge forståelse for hans ønske og har derfor aftalt at han er hos mig i 12 dage og hos hans mor 2. Når han skal hjem til hende, sover han hos kæreste eller venner. Jeg syntes det er et stort problem at han ikke vil se hans mor. Hvad gør man?

Hilsen Henrik

 

Hej Henrik

Tak for dit spørgsmål.

Jeg giver dig fuldstændig ret i at det er problematisk, at jeres søn ikke vil være hos sin mor. Både Børn og unge har brug for begge deres forældre, både i barndommen og i voksenlivet.  Årsagen til at han ikke vil være sammen med sin mor, bør som du selv er inde på undersøges.

Da jeg ikke kender mere til jeres familiesituation vil mine råd være af mere generel karakter.

 

Da jeres søn er 16 år nytter det ikke noget at gøre det med tvang, eller at påføre ham en eller anden form for skyldfølelse.

Jeg vil i stedet anbefale, at det er dig der tager en snak med ham. Jeg antager at han har mest tillid til dig. Hvis det er hans mor der tager snakken, vil han nok bare blive endnu mere irriteret på hende, eller komme til at føle skyld.

 

Rammerne for denne type samtaler med unge bør være af uformel karakter. Tag snakken med ham, mens i fx står og laver mad, kører en tur i bilen, går en tur. Det at have en aktivitet imellem sig letter på stemningen. Det er min erfaring at de unge ikke føler presset så stort, som hvis man skal sidde over for hinanden, og skal se hinanden i øjnene.

 

I din snak med ham, skal du stille undrende spørgsmål  fx  “Jeg undre mig over, at du ikke vil sove/være hos mor, hvad skyldes det?” “Kan du ikke prøve at fortælle mig, hvordan det kan være at du sover hos din kæreste eller dine venner, når du endelig har mulighed for at være hos mor” “Hvad tror du der skal til for, at du vil komme hjemme hos mor?” Hvad kan mor gøre anderledes så du kommer til at føle dig mere velkommen? Hvad kunne du tænke dig at gøre sammen med mor? Hvad er det mor gør som irriterer dig?

Vær oprigtig nysgerrig i dine spørgsmål til ham.

Vær lyttende når han svarer, uden at komme med dine egne meninger. Svarer han med: “det ved jeg ikke” eller trækker han på skuldrene, skal du ikke lade dig nøjes med det. Prøv at stil spørgsmålet anderledes, eller giv ham tid til tænke sig om.

Fortæl ham, hvorfor du synes det er vigtigt, at han har en relation til sin mor. Både nu og i fremtiden.

Fortæl ham, at du gerne vil hjælpe ham med, at få en bedre relation til hans mor.

Jeg håber at du kan bruge nogle af mine råd. Jeg ved godt, at samtaler med de unge, kan være vanskelige at gennemføre, men når man får prikket hul på boblen, plejer guldkornene at strømme fra dem, så jeg synes det er værd at forsøge. Finder du det alligevel svært, vil jeg med glæde hjælpe jer. Det kan både være med samtaler med din søn alene, eller hvor I forældre også deltager enten sammen eller hver for sig.

 

Bedste hilsner

Bettina Vestergaard

 

 

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.
1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] præcis, hvordan i skal takle jeres teenager i skilsmisseforløbet. Du kan eksempelvis se mere om skilsmisse og teenager hos skilsmissekonsulenten, hvis du oplever, at der er brug for ekstra hjælp til at komme godt […]

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *