Efteraar er ferietid

Nu er det snart tid til efterårsferie.

Jeg har derfor samlet en række gode tips og idéer til dig, så du kan få en god efterårsferie med eller uden dit barn.

Send iPad’en på ferie

Udnyt at du har mere tid til at være sammen med dit barn i ferien. Vejret er stadig godt nok til en masse udendørs aktiviteter som oven i købet er gratis. Naturen byder på uanede muligheder af aktiviteter for børn og voksne i alle aldre. I kan fx gå en tur i skoven og samle flotte efterårsblade som i kan tørre og sætte i fine rammer, tage på naturlegeplads, tage til stranden og samle sten og muslinger, gå på kastanjejagt i en park nær dig og lav efterfølgende flotte kastanje-fantasidyr. Tag eventuelt en kop kakao eller madpakker med. Husk varmt tøj! J

Hvis vejret er mindre godt er der heldigvis stadig masser af muligheder. I kan fx gå på biblioteket (tjek på dit biblioteks hjemmeside hvilke aktiviteter de har i efterårsferien). I kan også låne en god bog med hjem og læse den i løbet af ugen. Mange museer har også særlige ferieaktiviteter for børn. Mange byer holder også kulturnat i eller omkring efterårsferien. På www.kulturnatten.dk kan du se hvilke aktiviteter der er i København på årets kulturnat. Efterårsferien byder ofte også på nye børnefilm i biograferne, men husk at det kan være ligeså hyggeligt at hygge hjemme i sofaen med dyner og popcorn.

Hav realistiske ambitioner!

Husk at det vigtigste er, at du og dit barn får slappet af. Det er okay at bruge en feriedag på at sidde derhjemme i nattøj og se film og spille spil eller bare gå en tur i skoven. Hvis du pakker programmet for tæt vil det med stor sandsynlighed ende med, at I ikke får slappet af.

Der er masser af aktiviteter I kan lave derhjemme. I kan fx spille brætspil, skære græskar til halloween, lave kastanjedyr, bage kage eller lave mad sammen, lav en scrapbog, lav perleplader, giv hinanden fodmassage… det er kun fantasien, der sætter grænser. Tænk tilbage på den gang du selv var barn og lad dig inspirere. Mange børn synes det er spændende at lave det, deres forældre lavede da de var børn. Efterårsferien er også oplagt til at besøge bedsteforældre eller anden familie, man ikke får set så meget i hverdagen.

 

Send dit barn godt afsted på efterårsferie

Hvis dit barn skal holde efterårsferie hos sin anden forælder får du her et par tips til at sende dit barn godt afsted.

  1. Glæd dig på dit barns vegne over at det skal på ferie og hygge sig med sin anden forælder. Hvis du viser dit barn, at du synes, det er dejligt, at det skal på ferie, kan dit barn lettere tage af sted. Så skal dit barn ikke gå og tænke på, om du er ked af det.
  2. Hjælp med at få pakket ferietasken. Det er dumt at glemme regntøj eller den uldne trøje i efterårsferien. Selv teenagebørn kan have brug for hjælp til at få husket alle tingene. Sæt jer evt. ned og lav en tøjliste sammen. Det gør det meget nemmere og mindre stressende. Det kan faktisk ende med, at det bliver helt hyggeligt at finde tingene frem.
  3. Tal ferien op. Tal om hvor dejligt og spændende det bliver for dit barn at komme på ferie sammen med den anden forælder.
  4. Giv dit barn lov til at være på ferie. Forstyr ikke dit barn med sms eller telefonopkald dagligt. Lad dit barn nyde ferien og oplevelserne lige der hvor det er. Så har dit barn også noget at fortælle, når det kommer hjem.
  5. Send dit barn afsted med smil, kys og kram. Så vil dit barn ikke bruge ferien på at bekymre sig om, hvordan du går og har det. Det vil heller ikke have dårlig samvittighed over, at være på ferie, mens du går og er ked af det.
  6. Forkæl dig selv. Ja, du kan godt føle, at hjemmet er tomt og at du savner dit barn enormt. Det er helt forståeligt. Du kan gøre smerten mindre ved selv at få nogle aftaler i kalenderen. Nu har du mulighed for at mødes med venner, gå i biffen eller i byen, uden at skulle tænke på barnepige, eller hvornår du skal være hjemme. Prøv at nyde, at du får lidt mere tid til dig selv.

Jeg ønsker jer alle en god efterårsferie.

 

PS! Skilsmissekonsulenten holder ikke efterårsferie

 

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.