Dit barn går igennem sit livs krise, når I skal skilles. Som forældre er alt, vi vil at hjælpe vores børn, når de har det svært, er kede af det eller utrygge.
Men det kan være kompliceret at finde ud af, hvordan du bedst hjælper dit barn, når I skal skilles. Både fordi der er en masse praktiske forhold, du skal have styr på, når I går fra hinanden, men også fordi du måske selv har det rigtigt svært lige nu.
Derfor har jeg skrevet dette blogindlæg til dig, der gerne vil hjælpe dit skilsmissebarn på den bedste og mest kærlige måde.
Jeg vil blandt andet fortælle dig om …
- hvorfor skilsmissebørn har brug for et safe space. Og hvad det kan give dem, når de får det.
- mine børnesamtaler, og hvorfor de i min optik er intet mindre end magiske.
- skilsmisseøen, som er et værktøj, jeg bruger i mine samtaler med børnene.
- hvorfor det er vigtigt at huske på, at hverken du eller dit barn har prøvet noget lignende før. Derfor er det helt okay lige at skulle finde fodfæste igen.
- at der ér håb forude. Og at vi sammen kan finde vejen derhen.
Børn har brug for et safe space. Særligt børn, hvis forældre skal skilles
Forestil dig et minefelt. Ét forkert skridt, og det hele eksploderer. Sådan kan det nogen gange godt føles at være skilsmissebarn. Skilsmissebørn skal både navigere mellem mors og fars følelser og behov (og måske endda også deres søskendes og bedsteforældres). Det resulterer ofte i, at barnet nedprioriterer sig selv og sine egne følelser og behov. Fordi barnet ikke vil være til besvær eller gøre nogen kede af det.
Det er noget, man skal tage meget alvorligt. For jo mere dit barn forsøger at holde sin sorg, vrede, frustration eller skuffelse inde i sig selv, jo mere vokser det. Og jo mere uoverskueligt føles det. Og jo mere kan det gå ud over dit barns generelle trivsel. Fordi det fylder mere og mere i dit barns hverdag.
Børnesamtaler er guld værd for børn, som har brug for en voksen, der ikke har følelser i klemme
Du er nødt til at give dit barn et frirum. Det kan være en voksen fra familien eller omgangskredsen, dit barn kan tale med, en familieterapeut som mig selv eller en psykolog. Det behøver ikke være en professionel, men det kan være svært at finde nogen i omgangskredsen, som er 100 % upartisk, og som barnet kan være fuldstændigt ærlig over for. Det skal være en barnet stoler betingelsesløst på, sådan at barnet tør åbne sig helt op.
Det betyder ikke, at dit barn ikke har brug for eller lyst til at tale med dig. Men blot, at dit barn også har brug for at lette sit hjerte til nogen, som ikke har følelser i klemme. Når det hele så kommer lidt mere på afstand, og I er klar til at møde hinanden der, hvor I hver især er, så kan det også være, det bliver lidt lettere at rumme den andens følelser.
Kortet over Skilsmisseøen: Et brugbart værktøj til samtaler med børn om skilsmisse
Kortet over Skilsmisseøen er et håndgribeligt værktøj, jeg bruger, når jeg taler med børnene. For følelser er svære at tale om – selv for voksne, men især for børn. Derfor har vi brug for et eller andet at tage udgangspunkt i. Til det formål bruger jeg kortet over Skilsmisseøen.
På Skilsmisseøen er der 9 havne. De repræsenterer hver især en dag, en følelse eller noget andet, som børn, hvis forældre skal skilles, skal leve med. De 9 havne er:
- Dagen, da jeg fik det at vide
- Er det min skyld?
- Når mine forældre skændes
- Når jeg ikke kan sove
- Mærkedage, jul og ferie
- Når jeg savner
- Dagen, hvor jeg skifter mellem mine to hjem
- Når der er forskellige regler
- Når mine forældre får nye kærester
Som du måske kan fornemme spænder emnerne vidt – fra det helt praktiske til det mere abstrakte. Fælles for dem er, at de giver barnet et sted at starte. Måske er det lettest for barnet at starte med noget lidt mere håndgribeligt og så arbejde sig frem til at tale om tungere emner såsom “Er det min skyld?”. Det afhænger meget af barnets alder, bruddets karakter og så videre.
Jeg bruger Skilsmisseøen og dens hovedemner, fordi jeg har fundet ud af, at det hjælper børnene med at åbne op. Også omkring de ting, som de måske ikke engang selv er klar over fylder meget i deres bevidsthed. Derfor kan du som forælder også med fordel tage udgangspunkt i nogle af emnerne, hvis du altid bliver mødt med et “Jeg har det fint” eller “Der er ikke noget galt” fra dit barn. Som forældre kan vi nemlig altid mærke, når der er noget, som trykker vores børn. Men det kan være svært at trænge ind og få en konstruktiv snak med et barn, der er såret, ked af det eller vred. Her kan man med fordel gøre brug af Skilsmisseøens 9 havne.
Bonus til dig: Få en rundtur på Skilsmisseøen, lær de forskellige havne at kende og hør, hvordan du kan bruge dem, når du taler med med dit barn om skilsmissen. Ja tak, jeg vil gerne modtage konkrete værktøjer til at hjælpe mit barn.Hverken du eller dit barn har prøvet det her før
Det er vigtigt at huske på. Inden man banker sig selv alt for meget oven i hovedet. Du har rigtig mange ting at holde styr på lige nu. Jeg har lavet denne tjekliste til dig, som skal skilles, så det forhåbentligt kan blive lidt mere overskueligt. Men én ting er alt det praktiske. Hvordan man ansøger om skilsmisse … Får lavet en samværsaftale … Får styr på økonomien …
Noget helt andet er følelserne, der følger med. Både dine og dit barns. Det er nye og ukendte følelser, fordi I ikke har stået i den her situation før. Derfor ved I hverken, hvordan I skal reagere på dem eller håndtere dem.
Det kan være særligt svært, hvis du selv ligger ned lige nu. Det er helt ok. Og meget forståeligt. Også selvom skilsmissen måske var din beslutning. Så er det ok, at alle forandringerne lige nu tager pusten fra dig.
Du bliver ikke til en dårligere mor eller far af at sørge for, at dit barn får professionel hjælp af en anden voksen end dig. Tværtimod. Dét at kende sine begrænsninger er så vigtigt. For ellers er det børnene, der i sidste ende trækker det korteste strå.
Børn kan have brug for professionel hjælp, men de vil altid have brug for dig ved deres side. Derfor er det også meget værdifuldt, hvis du viser dit barn, at det er ok at bede om hjælp, når man har brug for den.
Bonus til dig: Få en rundtur på Skilsmisseøen, lær de forskellige havne at kende og hør, hvordan du kan bruge dem, når du taler med med dit barn om skilsmissen. Ja tak, jeg vil gerne modtage konkrete værktøjer til at hjælpe mit barn.
Hvis du mangler et godt pædagogisk værktøj til de svære snakke med børn efter skilsmissen, kan du læse mere om mine skilsmissekort og bestille dit eget sæt her.
Der er lys for enden af tunnellen
Selvom du kan mærke, at dit barn har det rigtigt svært lige nu, så vil jeg gerne sige til dig, at der ér håb. Du og dit barn skal nok blive glade igen, selvom det er svært at forestille sig, når man står midt i orkanens øje.
Det kan være, det kræver professionel hjælp – både til dig og dit barn, men I vil stå så meget stærkere på den anden side. Både som individer, men også som familie. Fordi I kom igennem jeres livs krise sammen.
Så til spørgsmålet “Hvordan hjælper jeg mit barn gennem skilsmissen?” vil mit svar altid være: Tal sammen. Og giv dit barn mulighed for at tale med en anden voksen end dig, hvor han eller hun kan tale 100 % frit. Det vil både du og dit barn få glæde af, når I sammen skal starte jeres nye liv
Hej Bettina
Jeg er nysgerrig på om jeg kan lave skilsmisseøen sammen med min 11 årige søn?
Vi har en tankebog han skriver i sammen med mig hver aften fordi han har fået det meget sværer med livet efter skilsmissen for 1 1/2 år siden.
Min tanke ville være at bruge øen også.
Mvh Lone soelberg
Kære Lone,
Det kan du sagtens. Det er en rigtig god ide. God fornøjelse.
Bedste hilsner
Bettina
Jeg skal skal arb med grupper af børn hvis forældre er skilt på en alm folkeskole…
Det har før heddet Linedanser, Skilsmissegrupper… jeg synes detcskal have et nyt navn. har du et foslag til hvad det kunne hedde?
vh Lene
Hej Lene,
Jeg tænker du skal kalde det hvad det er.fx. Gruppen for børn med skilte forældre.
Hvis jeg var dig så ville jeg tjekke mine samtalekort ud. De plejer at være en succes i grupperne.https://www.skilsmissekonsulenten.dk/skilsmissekort/
Bedste hilsner Bettina