Samværsordning for far og søn

Kært barn har mange navne. Jeg vælger her at kalde det en samværsordning. Står du lige nu og skal tage stilling til, hvordan I skal fordele tiden med jeres barn mellem jer. Eller er du i tvivl om hvorvidt jeres nuværende aftale om samvær stadig tilgodeser dit barns behov. Så kan du trygt læse videre.

I min verden skal et barn have samvær med begge sine forældre. Men ingen børn er ens, og derfor kan man heller ikke bare tage og kopiere en tilfældig samværsaftale fra naboen eller veninden. Den skal tilpasses dit barns behov. Et barn kan ikke deles, som man deler indbo og økonomi imellem sig i en skilsmisse. Det ville være rart, men der er langt flere hensyn at tage end at det skal være retfærdigt for jer som forældre.

Alt for mange forældre i skilsmisse vælger en 6/8 eller en 7/7 deleordning uden at tænke over, om deres barn kan tåle det. Jeg hører ofte fra forældre, at det er retfærdigt, gør dem ligeværdige som forældre. Dertil gør det også dét nemmere, når vi taler økonomi. Begrundelserne er ikke forkerte, men det er begrundelser som udspringer af forældrenes behov og ikke af barnets behov.

Hvad er en samværsordning?

En samværsordning dækker over en periode på 14 dage, hvor der er forskellige talkombinationer at vælge imellem. At skulle tage stilling til hvor tit og hvor længe man kan se sit barn, fylder naturligvis meget hos nyskilte forældre og forældre, som overvejer skilsmisse. Mange skilte forældre synes, at det er en af de sværeste beslutninger, som de skal træffe. Ikke desto mindre er det en af de store konsekvenser, som følger med, når man skal skilles. Og når der er børn involveret.

En samværsordning skal passe til det enkelte barns behov og dets hverdag. Du skal altså tænke over:

  • hvad har dit barn brug for, taget dets alder og udvikling i betragtning?
  • hvor robust er dit barn?
  • er dit barn tættere knyttet til den ene af jer?
  • Hvilke tilknytninger har dit barn til nærmiljøet, kammerater, venner og fritidsinteresser?

 

En aftale om samvær er ikke statisk
Dit barns samværsordning bør ændres i takt med at dit barns behov ændre sig, og det vil de i takt med at dit barn bliver ældre. Du bør undervejs holde øje med om dit barn trives. Du skal være villig til at ændre aftalen, selvom det vil betyde, at du skal give afkald på noget af dit samvær. En samværsordning skal altså tilrettelægges, så den passer til, hvad dit barn kan klare. Og i mindre grad passe til, hvad der passer jer som forældre bedst.

 

Så meget samvær kan dit barn klare
Ud fra dit barns alder- og udvikling  er der nogle få retningslinjer, du kan følge. Men du skal være opmærksom på, at de er vejledende og ikke et udtryk for hvad dit barn kan klare eller har brug for.

Det lille (0 -3 år) barns udvikling kræver forudsigelighed, ro, en fast rytme og rutiner. Det er en periode, hvor en god kontakt med få voksne har stor betydning for udviklingen af barnets tilknytningsevne. Barnet er særligt følsomt over for hyppige skift af omsorgsperson. Barnet har brug for kontinuitet og stabilitet til at opbygge relationen til begge sine forældre. Det er derfor også vigtigt at begge forældre prioriterer, at barnet har den tætte kontakt til den forælder det ikke bor hos, og støtter op om det hyppige samvær.

Barnet skal i samme periode vende blikket ud af og så forholde sig til nye voksne i vuggestuen eller dagplejen. Dette kræver en del både fysisk og psykisk af barnet og er en hård tid for barnet at vænne sig til. Så dette bør I som forældre også tænke ind, når I deler samværet imellem jer. Det kan derfor være hensigtsmæssigt for barnet at samværet foregår hos bopælsforælderen indtil barnet er faldet godt til i sin nye hverdag.

 

Nej til overnatning før 3 års alderen
I min verden har børn i alderen 0 – 3 år ikke noget behov for at sove andre steder end i sin egen seng. Jeg ved godt, at det ikke falder i god jord hos alle. Det lille barn har ingen glæde af at sove andre steder end hjemme i sine vante omgivelser. Barnet vil være utryg ved situationen, omgivelserne, lydene, lugtene og det at putteritualerne vil være anderledes end de plejer.

Samværet bør ændres i takt med hvad det lille barn kan magte. Det vil sige at man gradvist ændrer på længden af dagssamværet i takt med at barnet bliver parat til det. Jeg er stor fortaler for dagssamvær som svarer til en vuggestuedag for denne aldersgruppe.

 

Børn under 12 år, bør have en fast base hos (bopæls) forælderen, hvor det bør være størstedelen af tiden. Ved at have en fast base får barnet mulighed for at slå rod og føle, at det har et sted, hvor det hører til. Hvordan I som forældre fordeler rollerne og tiden bør afhænge af, hvad der er bedst for dit barn og hvad dit barn psykisk kan klare. Du kan derfor heller ikke tage det som en selvfølge, at dit barn vil kunne klare det samme, som et andet barn i samme alder.

 

Teenager skal tages med på råd
Men de skal ikke tage beslutningen. Før beslutningen træffes er det en god ide at undersøge din teenagers egne ønsker og behov. For teenageren betyder kammeraterne og vennerne alt. Det er derfor vigtigt, at din teenager kan bevare denne kontakt. Skolen og fritidslivet har også stor betydning.  Mange unge synes ikke det er fedt, at skulle flytte hver uge, men har brug for en mere fleksibel samværsordning, hvor det har base det ene sted og kan komme frit det andet sted. Det er dog vigtigt, at den unge ikke bruger ordningen til at slippe for pligter, uenigheder mv. Den unge har ligeledes brug for, at I som forældre stadig har opdragerrollen. Og brug for at I følger med i jeres barns ungdomsliv.

Der er således ikke én samværsordning der virker for alle og der er mange hensyn at tage. Beslutningen om samvær er således en af de sværeste, men også en af de vigtigste beslutninger der følger med en skilsmisse. Jeg vil derfor anbefale, at I tager jer rigtig god tid til at finde den samværsordning, der passer bedst til lige præcis jeres barn.

Har du/I brug for hjælp til en samværsaftale?

Så er jeg klar til at hjælpe dig/jer.

Ja tak, Vi skal have hjælp til samværsaftalen

 

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.
2 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] er det, som barnet ønsker, og at man også har fortalt barnet, hvilke konsekvenser en given samværsordning får for barnet. En enkelt børnesamtale kan få uoverskuelige konsekvenser for barnets hverdag. […]

  2. […] kræver den helt rette ordning for både dig, din ekspartner og din teenager. Du kan læse mere om, hvordan du finder en god samværsordning, børneaftale og deleordning her. […]

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *