vinterferie skilsmisse

 
Vinterferien ligger for døren, og måske skal dit barn på samvær hos sin anden forælder. Her får du 6 tips til, hvordan du kan hjælpe dit barn til en god ferie uden dig, og hvordan du selv håndterer adskillelsen.
 

#1 Glæd dig sammen med dit barn

Glæd dig på dit barns vegne over, at det skal på vinterferie og hygge sig med sin anden forælder. Hvis du viser dit barn, at du synes, det er dejligt, at det skal på ferie, kan dit barn lettere tage afsted. Så skal dit barn ikke gå og tænke på, om du er ked af det. Dit barn tænker rigtig meget på dig (mere end han eller hun tænker på sig selv). Du kan læse mere om, hvor meget dit barn faktisk bekymrer sig om dig og din ekspartner, og hvordan det faktisk i sidste ende kan påvirke barnets søvn og trivsel, her.
 

#2 Hyg jer med at pakke tasken

Hjælp med at få pakket ferietasken. Det er dumt at tage på badeferie og have glemt badetøjet, eller skiferie og have glemt den uldne trøje. Selv teenagebørn kan have brug for hjælp til at få husket alle tingene. Sæt jer eventuelt. ned, og lav en pakkeliste sammen. Det gør det meget nemmere og mindre stressende. Det kan faktisk ende med, at det bliver helt hyggeligt at finde tingene frem, fordi dit barn også kan mærke, at du bakker op omkring ferien med hans eller hendes anden forælder.
 

#3 Tal ferien op og savnet ned

Tal om, hvor dejligt og spændende det bliver for dit barn at komme på ferie sammen med den anden forælder. Og hvis dit barn giver udtryk for, at det kommer til at savne dig, så tal om, at det er helt naturligt at savne dem, man elsker, når man ikke er sammen. Men I skal jo være sammen igen efter ferien. Og fortæl, hvor meget du glæder dig til at høre om alt det, som dit barn kommer til at opleve. Du kan læse mere om følelser som sorg og savn, der også følger med efter skilsmissen, her.
 

#4 Sig farvel på en god måde

Send dit barn afsted med smil, kys og kram. Så vil dit barn ikke bruge ferien på at bekymre sig om, hvordan du går og har det. Det vil heller ikke have dårlig samvittighed over at være på ferie, mens du går og er ked af det, men vide, at du har det godt. Jeg siger ikke, at du skal lyve. Det er selvfølgelig helt okay at tale om, at I kommer til at savne hinanden, men gør det også tydeligt for dit barn, at du kommer til at hygge dig med nogle andre ting, mens I er væk fra hinanden. Det er en kæmpe gave, du kan give dit barn – for det er en stor byrde, du tager af dit barns skuldre.
 

#5 Pas på med at forstyrre dit barn

Giv dit barn lov til at være på ferie. Giv dit barn fri. Forstyr ikke med SMS’er, Facetime, Snapchats eller telefonopkald dagligt. Lad dit barn nyde ferien og oplevelserne lige der, hvor han eller hun er. Så har dit barn også noget at fortælle, når han eller hun kommer hjem.
 

#6 Forkæl dig selv

Ja, du kan godt føle, at hjemmet er tomt, og at du savner dit barn enormt meget. Det er helt forståeligt. Du kan gøre smerten og sorgen lidt mindre ved selv at få nogle aftaler i kalenderen. Nu har du mulighed for at mødes med venner, gå i biffen eller i byen, uden at skulle tænke på barnepige, eller hvornår du skal være hjemme. Prøv at nyde, at du får lidt mere tid til dig selv, og sæt pris på det i stedet for at fokusere på savnet til dit barn. Det gør dig ikke til en dårlig forælder.
 
Jeg håber, du kan bruge mine råd til dig, der skal undvære dit barn i vinterferien. Og de 6 råd er faktisk meget universelle. Det betyder, at du også sagtens kan hive dem frem, når det er tid til sommerferie, efterårsferie eller bare samvær generelt.
 
Til sidst vil jeg bare ønske jer en rigtig god vinterferie – enten sammen eller hver for sig.
 

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.