Hej Bettina

Min kone og jeg skal skilles. Vi har to børn på 10 og 12 år. Vi har begge hver vores holdning til, hvilken dele eller samværsordning vi synes, der er bedst for vores børn. Vi vil gerne spørge vores børn om, hvilken ordning de kunne tænke sig. Vi er kommet i tvivl om det overhovedet er en god ide. Vores børn skal jo nødigt opleve, at det er deres ansvar. Hvem skal træffe beslutningen?  

Hilsen

Jan

 

Kære Jan

Tak for  spørgsmålet om det er børnene, der skal træffe beslutningen om hvilken ordning de vil have.

Helt generelt skal man være meget varsom med at spørge børn og unge om hvor de helst vil bo. Det er et helt urimeligt spørgsmål, at stille et barn eller for den sags skyld en ung. Barnet elsker begge sine forældre lige højt, og vil have meget svært ved åbenlyst at vælge den ene forælder fra. I de mange samtaler som jeg har haft med børn, har jeg endnu ikke oplevet nogen, som oplever at det er rart, at få spørgsmålet, hvor vil du helst bo. Desuden har barnet eller den unge ofte ikke nogen erfaringer at træffe deres valg ud fra, så denne beslutning bør alene hvile på forældrenes skuldre.

Hvis du alligevel stiller dine børn spørgsmålet, kan du være sikker på, at du ikke får et ærligt svar. Vi taler om urinstinkter, som aktiveres mere eller mindre bevidst ved et sådant spørgsmål. Et barn er afhængig af begge sine forældre. Forældrene er barnets beskyttere. Et ensidigt svar kan skabe konflikter mellem den anden forælder og barnet. Det vil barnet ikke risikere. Børn er super loyale.

Når det så er sagt, er der flere observationer og refleksioner, som I som forældre kan gøre jer før I træffer så vigtig en beslutning. Først og fremmest skal I forsøge at tilsidesætte jeres egne behov for at være sammen med børnene. Fokus skal derfor være på jeres børns behov. Altså hvad vil være bedst for dem.

Forhold jer til, hvem af jer er børnene mest knyttet til. Det kan også have betydning hvor I bosætter jer. Hvis den ene bliver boende i nærområdet, og barnet derved kan forblive i dets nuværende institutioner eller skole. Bør det også være med i jeres overvejelser. Jeres børns robusthed har ligeledes betydning for valg af samværsordning. Nogle børn trives bedst med at have en fast bopæl, mens andre godt kan klare en 7/7 ordning. Det kommer meget an på det enkelte barn og derfor bør alle samværsaftaler udarbejdes efter det enkelte barns behov. I bør også tage hensyn til, om de skal følges ad, eller om de giver udtryk for, at de gerne vil have alenetid med jer.

En ting er sikker økonomien bør aldrig være et parameter for hvor barnet skal have bopæl eller fordeling af samværet med barnet.

Bedste hilsner

Bettina

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.
0 svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *