Forældre der skændes mens barn krammer sin bamse- skilsmisse og børn

Hvis du er ramt af skilsmisse, og hvis der til og med er børn involveret, så ved jeg, at du ønsker, at påvirkningerne og konsekvenserne for børnene bliver så små og så få som muligt. Som forælder kan du gøre rigtig meget for, at dit barn kommer lettere igennem skilsmissen. Det vigtigste er, at du er bevidst om, hvordan din skilsmisse påvirker dit barn, for så kan du handle ud fra det.

Den ideelle skilsmisse har fokus på barnet

Jeg ved godt, at der ikke findes ideelle skilsmisser, men hvis der gjorde, ville de handle om barnet. I den ideelle skilsmisse ville det være barnet, der var i centrum. Man ville have fokus på barnets behov, og man ville handle alene ud fra, hvad der var bedst for barnet. Man ville lade barnet have en fast base, og så ville det være forældrene, som flyttede ind og ud af barnets bolig. Man ville også sørge for, at barnet fik den hjælp, det behøvede til at tackle sin nye hverdag bedst muligt.

Skilsmissen er en længerevarende proces – både for dig og for dine børn

Skilsmissen er ikke en kortvarig krise for dit barn, som hurtigt går over. Dit barn bliver ikke automatisk glad, så snart der kommer ro på, og mor og far har fået hver deres hjem. Det kan godt være, at I voksne nu kan se fremad og komme videre med nye kærester og det nye liv, men det kan dit barn ikke. Det tager tid.

 

Stille og roligt sniger sandheden sig ind på dit barn, og barnet begynder at forstå, at den smerte, det føler, ikke går over lige med det samme. Familien bliver ikke samlet igen. Dit barn er derfor tvunget til at lære at navigere i den nye hverdag som delebarn i 2 hjem.

Den bedste hjælp til skilsmissebørn er at tage dem alvorligt. Du hjælper dit barn ved at acceptere, at din skilsmisse også er en krise for dit barn. En krise, som skal tages alvorligt. Du kan hjælpe dit barn ved at give dit barn lov til at få bearbejdet både den krise, det befinder sig i, men også sorgen over, at I ikke længere er samlet som en familie.

Det kan være svært at se tegnene på, at dit barn er i krise

Du er ikke den første, som ikke har set, at dit barn har behov for hjælp. Faktisk kommer det bag på rigtig mange forældre. Ofte finder man først ud af det, når det står rigtig slemt til. Når barnet ikke længere trives, og når det har en uhensigtsmæssig adfærd. For det er med børns reaktioner ligesom med sygdom: Man kan være smittet længe før, symptomerne viser sig.

 

I 50% af de børnesager, der havner som en sag i kommunen, er der tale om skilsmisse og børn. I langt de fleste af disse tilfælde skyldes barnets vanskeligheder en problematisk skilsmisse, hvor forældrenes samarbejde halter, og hvor barnets behov er blevet overset.

 

De mange børnesager koster samfundet dyrt, så derfor er der afsat millioner af kroner til området skilsmisse og børn, og der forskes som aldrig før i, hvordan vi giver den bedste hjælp til skilsmissebørn. Du kan undgå, at dit barn havner i den statistik, hvis du er ekstra opmærksom på dit barn og er villig til at søge hjælp i tide. Derfor har jeg god erfaring med for eksempel børnesamtaler, hvor barnet kan komme til orde over for en uvildig part, der blot lytter og støtter..

Pige der er ked af at hendes forældre skal skilles -skilsmisse og børn

Din egen krise og dit barns loyalitetskonflikt kan sløre dit syn. Det kan jeg hjælpe dig med

Jeg har i min rådgivning talt med mange forældre, som synes, at de er nogle dårlige forældre, fordi de ikke har set, at deres barn har det dårligt. Du skal ikke have dårlig samvittighed. Der er en grund til, at du ikke har set det. Du er selv i krise. Du befinder dig selv i et følelsesmæssigt og praktisk kaos, og derfor har du ikke set dit barns behov.

 

Du tænker måske også over, hvorfor dit barn ikke selv har bedt om hjælp? Det kan der være mange gode grunde til. Dit barn har formentlig ikke spurgt direkte om hjælp, fordi det befinder sig i en stor loyalitetskonflikt mellem dig og din ekspartner.

 

Et barn vil nødigt gøre sine forældre kede af det. Dit barn beskytter dig, og det fortier sin egen sorg af hensyn til dig. Barnet forsøger at tilpasse sig sin nye tilværelse i 2 hjem så godt, det nu kan, men den uforløste sorg sætter sig i dit barn. Hvis den kommer til udtryk i dit barns adfærd, skal du være glad og se det som et råb om hjælp. Hvis dit barn ikke får hjælp, vil den uforløste sorg følge dit barn op i voksenalderen.

Vær ekstra opmærksom, og spørg mere ind til dit barn

Du kan hjælpe dit barn i sin krise ved at være ekstra opmærksom. Se på dit barns adfærd. Hvordan reagerer det? Er der nogen forandringer? Hvis der er, skal du sætte ord på det, du ser, for dit barn siger ikke altid selv, at det er ked af det.

 

Typiske reaktioner på sorg kan være, at dit barn bruger grove ord, skælder mere ud, sparker eller slår. Det kan også være dit barn bliver mere stille og indadvendt. Du kan læse mere om skilsmisse og børnenes reaktioner her.

 

Det vil være en stor hjælp for dit barn, hvis du giver dit barn lov til at være ked af det. Tal med dit barn om, hvad det tænker, hvordan det har det. Hvis dit barn har svært ved at sætte ord på sine følelser, så hjælp det. Hvis du ikke selv er i stand til at hjælpe dit barn, så lad en professionel børnesagkyndig gøre det. De er vant til at yde den form for hjælp til skilsmissebørn og andre børn i sorg.

 

Det er nemmere at være forælder, når børnene trives

Det er ikke altid let at være en skilt forælder, men du kan få det nemmere, hvis du tør stå på mål for dine handlinger, svare på dit barns spørgsmål og vise forståelse for dit barns oplevelser og dets frustrationer. Når du stiller dig til rådighed ved at være der, lytte til dit barn og se dit barns behov, så trives dit barn bedre med sin nye situation. I den anerkendelse viser du dit barn, at du respekterer dit barn som et enestående, selvstændigt individ. Hvis dit barn har brug for at tale med en børnesagkyndig 3. person, så er mine børnesamtaler som sagt måske løsningen for dig og for dit barn.

 

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.