Kære Bettina

Susanne min ekspartner og jeg har lidt forskellige tvister omkring børnebidrag og hvad de i givet fald dækker. Jeg synes det er svært at finde retningslinjer på nettet omkring det. Hun betaler normalbidrag, men jeg ved ikke hvad hun aktuelt tjener (jeg formoder dog, at hun kunne tjene så meget, at hun bør betale mere). Aktuelt eksempel er, at hun mener, at jeg skal dække børnenes tøj til en fest hun holder. Altså hun bestemmer og køber, jeg overfører efterfølgende.

Kan du gøre det klart for mig hvad jeg forventes at betale, og hvor hun skal betale, selvom hun betaler børnebidrag?

Mange hilsner Charlotte

 

Kære Charlotte

Tak for dit spørgsmål om hvilke udgifter børnebidraget skal dække.

Børnebidraget dækker udgifter til barnets forsørgelse. Samværsforælderen skal selv dække de udgifter der er forbundet med samværet, legetøj og indretning af værelse. Har samværsforælderen specielle ønsker til fx. tøj afholder samværsforælderen selv denne udgift. Har man en 6/8 eller 7/7 ordning deler man udgifterne ligeligt og der betales ikke børnebidrag.

Susanne kan altså ikke diktere, at du skal betale børnenes tøj til hendes fest. Det er hende der ønsker, at de skal have noget særligt på, så den udgift må hun selv dække.

Igennem Familieretshuset kan du få undersøgt, om hun betaler det rette beløb. De indhenter selv hendes løn oplysninger de relevante steder. Ved beregning af indkomsten for den, som skal betale børnebidrag indregnes alle indtægter, herunder lønindkomst, bonus, honorarer, renteindtægter, aktieudbytte, over- og underskud ved personlig virksomhed samt i selskaber, som betaler har bestemmende indflydelse over. Det gælder også selskaber, som betaler indirekte ejer via andre selskaber.

Der gælder særlige regler, hvis betaler har en skattefri indkomst.

Familieretshuset anvender betalers indkomst, før der er fratrukket skat og arbejdsmarkedsbidrag. Dog fratrækkes udgiften til ATP og rimelige pensionsordninger. Det gælder både obligatoriske og frivillige pensionsordninger.

Familieretshuset tager ikke hensyn til betalers udgifter.

Du kan søge om fastsættelse af børnebidrag her.

Bedste hilsner

Bettina

Bettina Vestergaard

Bettina Vestergaard – Skilsmissekonsulent og familieterapeut med egen praksis siden 2015 – Læs mere om Bettina her.
15 svar
 1. Henrik Holm
  Henrik Holm siger:

  Jeg synes ikke, at svaret er fyldestgørende. I mit tilfælde bor barnet hos sin mor, og jeg betaler dobbelt bidrag. Skal dette dække alt? Eller skal jeg f.eks. også betale halvdelen af udgifter til kontingenter til fritidsaktiviteter?

  Svar
  • Bettina Vestergaard
   Bettina Vestergaard siger:

   Hej Henrik,
   Bopælsforælderen står for udgifterne alene, når du også modtager børnebidrag. Du har fuldstændig ret i at børnepengene ikke altid rækker, og derfor kan man blive nødt til at sige til børnene, at økonomien ikke er der til at de kan gå til flere aktiviteter, med mindre den anden forælder betaler halvdelen.
   Bedste hilsner
   Bettina

   Svar
 2. Thomas
  Thomas siger:

  Hej Bettina,

  Hvordan fungere det hvis der er tale om en 10/4* ordning og hun/han typisk betaler 1200 kr pr. barn i børnepenge (alder 8 og 10 år), disse penge hjælper til mad, tøj mm. Men derudover går drenge på 10 år til fodbold – der koster kontingentet + fodboldstøvler 1500,- om året, og pigen på 8 går til hiphop dans på talent niveau og koster omkring 4000,- om året.

  *Han/Hun har dem kun i 4 dage da det både var i hans/hendes interesse og bedst for børnene

  De 1200 kr pr barn i måneden dækker ikke udgifter til dans og fodbold. Det skal siges at vi begge ønsker at børnene skal spille og danse, men han/hun mener det er op til mig at dække, fordi jeg allerede modtager børnepenge.

  Mit spørgsmål er derfor, kan der stilles krav til at han/hun skal hjælpe med at dække de ekstra udgifter, som er til både dans og fodbold?

  Jeg håber det giver mening og at du måske har et svar.

  Mvh. Thomas

  Svar
  • Simon
   Simon siger:

   Hej Thomas.
   Jeg tænker at hver gang du bruger 1200 af det børnebidrag du får, skal du selv bruge 1200 på barnet. Samlet 2400, så er udgifterne ligeligt fordelt. Det er vist mange der glemmer

   Svar
 3. Karina J
  Karina J siger:

  Hej

  Jeg har et spørgsmål m børnebidrag
  Hvis vi er samlevende i 17 år jeg er hjemmegående , vi går fra hinanden.jeg skal være bopælsforældrer han har datteren På 5 pr hver 2 weekend lørdag-søndag . Hvis han tjener over 1.800. 000kr pr år den hæves altid årligt med 2-300 000kr bonus og 3-400 000kr i aktier Delt over 3 år …
  Hvad kan jeg Max forvente i børnebidrag?
  Max 5100kr pr mdr som baseres på indkomst v 1.300 000kr normalbidrag plus 300% eller kan den sættes meget højere???
  Er det muligt at bidraget kan ligge højere end de 5100kr? Dels 6-8000? Eller bliver det holdt ved Max satsen?

  Svar
 4. Martin kyed nielsen
  Martin kyed nielsen siger:

  Jeg betaler børnebidrag til min ekskæreste. Og kan ikke finde nogen oplysninger om hvad dette børnebidrag dækker over! Findes der noget på skrift fra dem som har lavet reglerne?

  Måske du kan svare på et spørgsmål omkring børnehave betaling. Min eks har en friplads til vores søn, og hun mener at jeg skal betale ekstra til hende hvis hun mister sin friplads eller hun bliver bedt om at betale fordi hun har arbejdet for meget, er disse ting allerede en del af børnebidraget?

  Håber du kan besvare mine spørgsmål

  Svar
  • Bettina Vestergaard
   Bettina Vestergaard siger:

   Hej Martin,
   Tak for dit spørgsmål og undskyld mit sene svar. Børnebidraget dækker som udgangspunkt alle udgifter. Det vil sige at du vil ikke kunne blive pålagt en ekstra udgift. Så selvom din ekspartner mister fripladsen er du altså ikke forpligtet til at betale ekstra i børnebidrag. Bedste hilsner Bettina

   Svar
   • Sanne
    Sanne siger:

    I så fald der er en deleordning, som gør, der ikke skal betales børnebidrag, er det så bopælsforælderen der er forpligtet til at betale SFO og fodbold, da det er bopæl, som modtager diverse tilskud? På forhånd tak

    Svar
    • Bettina Vestergaard
     Bettina Vestergaard siger:

     Kære Sanne,
     Hvis I har en 7/7 ordning er der ingen børnebidrag imellem jer. I princippet skal I dele alle udgifter ligeligt imellem jer. Hvis det kun er den ene der modtager børneydelserne og i ikke deler dem, så kan man godt tale for at det er bopælsforælderen der betaler de omtalte udgifter.
     Bedste hilsner
     Bettina

     Svar
 5. Martin R
  Martin R siger:

  Hej
  Jeg har to børn i en 9/5 ordning
  Min ex har ualmindelig svært ved at give børnene det nye tøj de trænger til
  Jeg betaler fuldt børnebidrag på 2880,-, og man må jo så formode at exen også lægger 2880 til børnenes forsørgelse. Det giver 5600,- pr md.
  Børnene går hver til een sportsgren. De går ikke i klub el lign.
  Så jeg har meget svært ved at se hvad alle de penge går til. Jeg har en fornemmelse af at betale hustrubidrag istedet for børnebidrag.
  Hvad har jeg af muligheder for at sikre at børnebidraget bliver brugt på børnene? Og ikke alt muligt andet?

  Svar
  • Bettina Vestergaard
   Bettina Vestergaard siger:

   Hej Martin
   Tak for din besked og undskyld mit sene svar som skyldes travlhed og ferie.
   Økonomi fylder rigtig meget i skilsmissefamilierne. Da du kun har givet mig sparsomme oplysninger om din familie, så vælger jeg at svare mere generelt. Alle forældre, om de er skilte eller ej, oplever at udgifter til børnene er en af de store poster på budgettet. Det er også alment kendt at skilsmissebørn bliver økonomisk ramt, fordi der nu kun er en indtægt til at dække de faste udgifter. De kan ikke det samme som børn, hvor der er to forældreindtægter til at dække udgifterne. Børnene bliver ramt på fritidsinteresser, tøj, ferier med mere. Jeg vil anbefale dig at læse denne artikel https://santanderconsumer.dk/magasinet/bedre-oekonomi/hvad-koster-det-egentlig-at-faa-et-barn/
   Den beskriver fint udgifterne til børn. I undersøgelsen vurderer de at et gennemsnits barn typisk koster 2800 kr. pr måned.
   Til dit spørgsmål om hvad du kan gøre for at sikre dig at dine børnepenge går til børnene er svaret at du ikke kan gøre noget. Der er ikke lovhjemmel til at du kan sikre dig, at pengene bliver brugt “rigtigt”. Hvis børnene får mad, husly og tøj på kroppen så kan du ikke gøre så meget. jeg vil nu alligevel anbefale dig at tale med dine børns mor. Hun kan jo fortælle dig om de faktiske udgifter.
   Jeg håber at du kan bruge mit svar.
   Bedste hilsner
   Bettina

   Svar
 6. Tommy
  Tommy siger:

  Hej Betinna,

  Jeg betaler børnebidrag til moren, da hun er bopælsforælderen. Vores søn skal nu på efterskole i (Prisen er DKK 4.428) pr. måned. Hun mener jeg skal betale 50% af opholdet samtidig med at hun modtager børnebidrag fra mig.
  Der udover modtager hun børnetilskud, og ekstra tilskud samt boligsikring. Jeg mener ikke jeg skal betale mere, end det børnebidrag jeg i forvejen betaler. Alternativt evt. differencen mellem DKK 2214 – DKK 1460 = 754 DKK

  Evt. hjemrejse omkostninger dækkes af den forældre han er hos den pågældende weekend/ferie når han er hjemme fra skolen.

  Er jeg forpligtet til at betale mere end de 1460 DKK jeg betaler i børnebidrag?

  Hilsen
  Tommy

  Svar
 7. Dennis
  Dennis siger:

  Hej
  Jeg betaler børnebidrag skal jeg udover det også betale halvdelen af medicin (adhd) eller er det moren der står med den post ? Vil jo gerne det gøres rigtigt
  på forhånd Tak

  Svar

Skriv en kommentar

Vil du deltage i debatten?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *